Triumf ANO? Preference pro komunální volby 2018

4
2946
ANO v komunálních volbách 2018
Jak uspěje hnutí Andreje Babiše v komunálních volbách.

Říjnové komunální volby 2018 a s nimi spojené volby senátní již klepou na dveře. Tyto volby budou pro politické strany zkouškou, kdy zjistí, jak si v preferencích vedly od voleb do Poslanecké sněmovny. Vyhodnocení komunálních voleb není tak jednoznačné a jasné jako u voleb do PS, avšak součty  volených zastupitelů mluví jasně.

Jaká strana bude v komunálních volbách úspěšná?

Podle výsledků preferencí v dubnu by ANO 2011 mělo ovládnout komunální volby  na venkově.  Přepsaná volební mapa a mnoho nových zastupitelů v barvách ANO 2011. Možná ani ne tak nových jako přebarvených na dnes populární hnutí Andreje Babiše tedy  ANO.  Na venkově a v menších městech získalo ANO 2011 přes 30 %. Kdyby kandidáti za ANO 2011 v komunálních volbách napodobili výsledek celostátní, tak by se mapa zásadně překreslila.

Již 5 měsíců před volbami preferenční průzkumy odhadují poražené pro komunální volby. Ano měla by to být především ČSSD, které se preference od minulých komunálních voleb zcvrkly na více než polovinu. Samozřejmě, komunální volby jsou o lidech, ale celorepublikové preference se do výsledků opírají také znatelně.

Komunální volby ve velkých městech

„Praha volí odlišně od zbytku ČR.“

O této známé pravdě jsme se přesvědčili naposledy v lednu při prezidentských volbách.  Jiří Drahoš získal v Praze 68 %, kdežto ve zbytku republiky měl zhruba o 20 % méně. Agentura Phoenix Research však přisuzuje dobré výsledky ANO 2011 pro komunální volby  také v Praze. V závěsu za ANO by skončili Piráti se 17 %. O třetí a čtvrté místo by se dělila ODS s TOP 09 tedy dominantní politické subjekty Prahy minulých let.

V  Brně by byla situace značně odlišná, avšak i zde by hnutí Andreje Babiše mělo získat přes 20%. Výrazně slabší jsou v moravské metropoli Piráti, jenž jsou až za SPD s 9,5 %. Nejzajímavějších výsledků by ANO 2011 získalo podle Phoenix Research v Ostravě, kde mu je přisuzováno dokonce přes 35 %. S výrazným odstupem druhá by mohla být strana Tomia Okamury SPD s téměř 15 %.

První preferenční průzkumy od Phoenix Research tedy ukazují propad ČSSD a naopak triumf ANO. Výrazně nastoupí na komunální scénu také Piráti a to nejen na území hlavního města.

Předchozí článekPraha bude mít po volbách 2018 nového primátora
Další článekVolební preference květen 2018 podle CVVM

4 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here