Kdy budou komunální volby 2018 a o co se hraje?

6
3250
Dolní kounětice
Komunální volby

Termín komunálních voleb 2018 byl stanoven na datum 5. a 6. října tedy jako obvykle na pátek a sobotu. Termín komunálních voleb byl oficiálně zveřejněn prezidentem republiky Milošem Zemanem 23. května 2018.

Komunální volby neboli volby do zastupitelstev obcí a měst

Ve více než šesti tisících obcí a měst se 5. a 6. října otevřou volební místnosti a téměř 8,5 milionu oprávněných voličů bude mít možnost rozhodnout o podobě městského či obecního zastupitelstva.

Komunální volby jsou často nazývány jako druhé nejdůležitější po volbách do Poslanecké sněmovny. Lidé si volí své zástupce z řad svých blízkých spoluobčanů.  Komunální volby mají mnohé tváře. Od voleb v malých vesničkách až po volby v hlavním městě Praze.

Politické strany v komunálních volbách 2018

V komunálních volbách se bude hrát téměř o  volených 63 tisíc mandátů. Více než polovinu z těchto mandátů v minulých volbách obsadili kandidáti nezávislý nebo za místní sdružení, která nemají s celostátní politikou příliš společného. Z parlamentních stran má zatím nejvíce křesel KDU-ČSL a ČSSD – tyto strany mají něco málo přes 3 700 zastupitelů.

S odstupem třetí je KSČM a následuje ODS s 2,2 tisíci zastupitelů. Ve volbách 2014 výrazně uspělo také hnutí ANO, které dosadilo možná nejviditelnější postavu po komunálních volbách a to pražskou primátora/ku. I letos je Praha velice sledovaná a za ANO bude na nového pražského primátora kandidovat Patrik Nacher místo Adriany Krnáčové. I když volební preference v Praze ANO tolik nepřejí jako ve zbytku České republiky, tak patří ANO k favoritům i v Praze.

Velkou zkouškou budou podzimní komunální volby 2018 také pro ČSSD a jejího nového předsedu Jana Hamáčka.  ČSSD se potřebuje odrazit ode dna a začít zase sbírat politické body. Úspěch v komunálních volbách by byl jistě dobrým znamením.

Volební kampaně v komunálních volbách

Stejně jako před každými volbami zasypou Českou republiku reklamní plochy mnohých movitějších kandidátů a politických stran. Mnohé z těchto reklamních ploch budou dělané na koleni. Z hlediska politického marketingu i grafické estetiky jsou komunální volby ty úplně nejzajímavější.

Některé politické strany řeší reklamu více centralizovaně a jiné naopak decentralizovaně. Bizardní se stávají především reklamy decentralizované, které nedojdou na kontrolu odborníkům či grafikům.

Některé zajímavé kousky z českých komunálních a senátních voleb let minulých:

volby 2014 bizár
(Úspora na grafikovi se nemusí vždy vyplatit)
Komunální volby v Mostě 2014
(Poselství jak dělané pro Most, jen trochu dlouhé)
Předchozí článekKdo je Miroslav Poche?
Další článekVolební preference pro komunální volby v Praze 2018

6 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here