Praha bude mít po volbách 2018 nového primátora

2
2643
Primátor Prahy v roce 2018
Primátor 2018 Krnáčová Svoboda

Na podzim roku čekají Českou republiku komunální volby 2018, v nichž se samozřejmě bude volit také 65 členné pražské zastupitelstvo. Z tohoto nového zastupitelstva následně vzejde nový primátor Prahy.  Adriana Krnáčová z hnutí ANO oznámila v dubnu 2018, že neholá již o post primátora po volbách usilovat.

Kdo primátorku Krnáčovou nahradí?

Nejdůležitějším faktorem bude rozdání karet od voličů. Dá se předpokládat, že rozložení v zastupitelstvu se značně obmění. Nejvíce by mohl narůst vliv Pirátů, jenž jsou na území Prahy po volbách do Poslanecké sněmovny velmi silnou stranou. Oslabit by naopak mohla TOP 09 nebo hnutí ANO, za které Krnáčová v komunálních volbách kandidovala.

„Rozhodla jsem se, že dál už pokračovat nebudu.“

Post primátora Prahy je velice mediálně sledován a osoby v této funkci čelí určitému tlaku. Právě únava z permanentního tlaku uvedla Adriana Krnáčová jako jeden z důvodů svého nepokračování v úřadu primátorky.

V Praze byla po revoluci vždy velice populární ODS, z jejíchž řad byl také nejznámější primátor Prahy v polistopadové historii Pavel Bém.  Tento primátor proslul některými netransparentními kroky a megalomanskými vizemi projektů (například olympijské hry v Praze). Jeho následovníky za ODS byli Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček.

Jakého primátora by chtěli Pražané?

Sanep pomocí internetové metody CAWI udělal průzkum dubnových preferencí pro možného primátora Prahy v roce 2018. Tedy jaká osobnost ze současných 65 zastupitelů by Pražanům vyhovovala nejvíce. V tomto měření velmi záleží na známosti jednotlivých kandidátů, takže v popředí dominují všeobecně známé persony v pražském kontextu.

Nejvíce žádaným by byl pro Pražany již zmiňovaný Bohuslav Svoboda z ODS, jenž byl primátorem v letech 2010-2013 a nyní je v zastupitelstvu v opozici. Druhým byl v tomto průzkumu veřejného mínění Adam Zábranský za Piráty, což potvrzuje úvodní premisu o vzestupu popularity Pirátské strany na území Prahy.

Třetí by byl Jan Čižinský z Trojkoalice, která v tomto volebním období tvořila koalici právě s ANO 2011 a ČSSD. Čtvrtý se umístil Patrik Nacher za ANO 2011, jenž nejspíše převezme vůdčí roli v této straně po odchodu Adriany Krnáčové. Současná primátorka skončila až dvě místa za Nacherem, což při její nejvyšší všeobecné známosti (to bylo také cílem výzkumu) hází určitý stín na práci Krnáčové. Na chvostu pořadí končí Matěj Stropnický, který opustil vedení Zelených po nezdařilých volbách do Poslanecké sněmovny.

Předchozí článekANO potřebuje osobnosti, nastoupí Králíček nebo Hnilička?
Další článekTriumf ANO? Preference pro komunální volby 2018

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here