ANO potřebuje osobnosti, nastoupí Králíček nebo Hnilička?

2
2741
Andrej Babiš a členové hnutí ANO
Hnutí ANO

Hnutí ANO dlouhodobě trpí na nedostatečnou základnu politických osobností. Většina české populace zná Andreje Babiše a někdy další dva až tři politiky babišova hnutí. Andreje Babiše znají ale všichni. Je nejznámějším českým politikem, podnikatelem i politický podnikatelem. Andrej Babiš je tváří, programem i politikou hnutí ANO. Ono hnutí ANO je vlastně spíše takovým přívěskem Andreje Babiše. To není analýza vnitřní struktury strany, ale je to odraz PR, kterým se hnutí ANO (Andreje Babiše) prezentuje.

Osobnosti hnutí ANO

V krátké minulosti Andrej Babiš vytáhl do světel reflektorů například Martina Komárka nebo Pavla Teličku. Oba jsou již minulostí a v hnutí nepůsobí. Počátkem dubna 2018 oznámila odchod z vrchních pater ANO Adriana Krnáčová a následně ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán. Objevují se informace, že Andrej Babiš příliš nemusí také Karlu Šlechtovou, jenž nyní působí na ministerstvu obrany. A další výrazná osobnost Martin Stropnický by možná mohl kandidovat do Senátu.

Největší politická strana v ČR však potřebuje výrazné osobnosti a na úrovni krajů si nemůže dovolit mít jen Andreje Babiše. Kde je vzít? Andrej Babiš bude muset zalovit ve své 78 členné poslanecké kohortě a vytáhnout opět pár vyvolených, kteří s ním tu politiku budou dělat (budou makat).

Zatím nejsou žádné výrazné nastupující osobnosti v hnutí ANO zřejmé. Také při vybírání ministrů do vlády v demisi se Andrej Babiš přikláněl spíše k odborníkům mimo ANO. Hlavní důvod byl jednoduchý, jelikož ANO na tyto posty ve svých řadách odborníky nemá.

Nové tváře hnutí ANO?

V hnutí ANO mimo Andreje Babiše žádný politik výrazně nezáří v médiích či na sociálních sítích, Facebooku. ANO nemá mladého nadějného politika zářícího v nových mediích typu Dominika Feriho, ale ani nemá zkušenou personu s jasnými názory a rysy typu Václava Klause mladšího. Hnutí ANO je bezesporu stranou, kde je popularita lídra nejvíce v popředí před popularitou ostatních členů (jistým konkurentem může být jen Tomio Okamura s jeho SPD).

Kam by měl tedy Andrej Babiš sáhnout? Jistě populární osobou je Milan Hnilička a vítěz tolik v ČR populárních zlatých medailí z Nagana. Na druhou stranu je opravdu kompetentní. V oblasti sportu možná, ale do vyšších vládních míst s ním nejspíše Babiš počítat nemůže. Od jeho zvolení o něm téměř nebylo slyšet.

Osobnosti pro Prahu budou třeba určitě. Právě Pelikán s Krnáčovou figurovali na území hlavního města Prahy. Za Prahu je poslancem například Robert Králíček, jenž široké veřejnosti není příliš znám, avšak možná právě nyní nastává jeho chvíle. ANO je stranou s dubnovými preferencemi téměř 30% a takto velká strana potřebuje osobnosti, lídry a příběhy. Nebo stačí pouze AB?

Předchozí článekVolební model preferencí duben 2018 vytvořený pro ČT
Další článekPraha bude mít po volbách 2018 nového primátora

2 KOMENTÁŘE

  1. […] ODS a Piráti po malých krůčcích posilují. ODS má podle STEMu volební preference na úrovni 13,7 % a podle Medianu o tři desetinky více. U Pirátů je již rozpor ve volebním modelu větší. Zatímco STEM předpokládá výsledek okolo 13,5 % hlasů, tak Median Pirátům přisuzuje o celé dva procentní body méně tedy 11,5 %. Nicméně posílil trend zaznamenaný již před několika měsíci a to plíživé přibližování Pirátů a ODS k ANO 2011. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here