Volební model preferencí duben 2018 vytvořený pro ČT

2
3440
Průzkum veřejného mínění duben 2018
(Zdroj: převzato z ČT24)

V Otázkách Václava Moravce byly zveřejněny nejnovější preference politických stran v dubnu 2018, kterým stále vládne ANO 2011. Česká televize si nechává zpracovávat volební model od Kantar TNS metodou CATI, který v měsíci dubnu vyšel následovně.

Volební preference ANO 2011 mírně oslabují

Již průzkum preferencí od CVVM zaznamenal mírný pokles preferencí ANO 2011. Kantar TNS přisuzuje partaji Andreje Babiše již výsledek pod 30% hlasů, což zhruba odpovídá volebnímu výsledku ve volbách 2017 do Poslanecké sněmovny. Průzkum preferencí vydaný Kantar TNS v březnu přisuzoval ANO 2011 33%. Můžeme tedy pozorovat pokles o 3,5% za jediný měsíc.

ODS si v tomto průzkumu bere po měsíci nazpět druhou pozici s výsledkem 14% hlasů. Piráti získali o pouhé půl procento méně a od minulého měsíce zaznamenali nárůst o 1%.  Oba politické subjekty by tak v případě předčasných voleb mohly složit dvoubarevné většinové vlády s hnutím ANO.

ČSSD 5. dubna oznámila definitivní ukončení jednání o vládě s ANO 2011 a přechod do opozice. Tím rozdmýchala debatu o možných předčasných volbách, které většina subjektů v Poslanecké sněmovně nechce. Samotné ČSSD průzkum od Kantar TNS v dubnu přisuzuje 8,5%, což je sice více než získala ve volbách 2017, avšak stále hluboko pod očekáváním vedení ČSSD.

Skomírající preference SPD a KSČM

Tomio Okamura agituje své voliče díky silné protiimigrační rétorice, kterou v posledních měsících však nemá kam směřovat. Uklidnění migrační krize preferencím SPD hrubě nevyhovuje a tak se snaží Tomio Okamura získávat voliče alespoň přes své druhé téma přímé demokracie. Volební preference na ČT mu přisuzují 7,5% tedy o více než 3% méně  než v podzimních volbách.

KSČM po historickém volebním neúspěchu v podzimních parlamentních volbách přišla s reflexí své situace a hodlala vyměnit předsedu Vojtěcha Filipa. Po půl roce se stále nic neděje a jediným výraznějším oponentem a zároveň kandidátem na post předsedy je Josef Skála. Volební preference KSČM se pohybují okolo 6,5%, což je výsledek o 1% horší než po podzimním historickém neúspěchu této strany.

Preference STAN se zvedly

V preferenčních průzkumech a volebních modelech od začátku tohoto roku strany STAN, KDU-ČSL a TOP 09 balancovaly na hraně či za hranou 5% uzavírací klauzule. Volební model pro ČT musel potěšit všechny příznivce STAN, jelikož tato strana zde dosahuje slibného výsledku 6%. KDU-ČSL je stále na hraně propastných 5% hlasů.

Nejhůře ze všech je na tom TOP 09, která dlouhodobě vykazuje výsledek 4,5%. Tah s výměnou „provařeného“ předsedy Miroslava Kalouska nebyl špatným nápadem, avšak členové TOP 09 měli lépe vybírat jeho nástupce. Předsednictví Jiřího Pospíšila zatím TOP 09 spíše ublížilo.

Předchozí článekVolební reforma k proporčnějíšímu zastoupení v Poslanecké sněmovně
Další článekANO potřebuje osobnosti, nastoupí Králíček nebo Hnilička?

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here