Volební reforma k proporčnějíšímu zastoupení v Poslanecké sněmovně

0
1720
Volební reforma k proporčnějíšímu zastoupení v Poslanecké sněmovně

Přepočítávání hlasů na mandáty probíhá v České republice na úrovni krajů a hlasy se přepočítávají pomocí d’Hondtova volebního dělitele.  Tato velice oblíbená metoda přepočtu po celém světě vytváří jistou disproporci mezi získaným počtem hlasů a získanými mandáty ve prospěch velkých stran.

Myšlenka zvýhodňování větších politických stran nebo přesněji stran s vyšším volebním ziskem je velice jednoduchá. Vyšší počet mandátů u silných stran poskytuje vyšší pravděpodobnost sestavení koalice a vlády.

Piráti navrhují volební reformu volebního systému

Piráti přišli s návrhem na změnu volebního systému, který by neproporcionální rozdělení mandátů vymazal  a lépe by odrážel preference obyvatelstva v Poslanecké sněmovně. Pokud by tedy v nově navrhovaném volebním systému chtěla politická strana vládnout sama, tak by musela získat bezmála 50% hlasů. Díky uzavírací klauzuli separující některé strany od poslaneckých mandátů tedy není třeba přes 50%. V systému současném stačí na získání nadpoloviční většiny v Poslanecké sněmovně získat zhruba jen 40% hlasů.

Piráti pro návrh zatím shánějí podporu v Poslanecké sněmovně u ostatních politických stran. Pokud by politické strany přemýšlely pragmaticky, tak by jim měl tento návrh na změnu volebního systému vyhovovat. Jedinou stranu v současné Poslanecké sněmovně, kterou by tato změna volebního systému poškodila, by bylo hnutí ANO.

Jak by vypadala Poslanecká sněmovna při navrhovaném přepočtu po vzoru Pirátů:

Politická strana               Nyní            Nově

  • ANO 2011                      78                  64
  • ODS                                    25                  24
  • Piráti                                  22                  23
  • SPD                                     22                  23
  • KSČM                                15                  17
  • ČSSD                                  15                  15
  • KDU-ČSL                         10                  12
  • TOP 09                               7                    11
  • STAN                                   6                    11

Již na první pohled je patrné, že nový volební systém by rozhodně neulehčil povolební vyjednávání. S tímto volebním systémem by totiž nebyla možná vládní koalice dvou největších politických stran ANO 2011 a ODS, která by nově místo 103 poslanců disponovala jen 88 poslanci. Naopak pro STAN či TOP 09 by tato změna znamenala značné posílení pozice v dolní komoře Parlamentu České republiky. Klub STANu by se po změně volebního systému téměř zdvojnásobil.

Převrácený volební systém

Mikuláš Ferjenčík navrhuje nejdříve rozdělit politickým stranám mandáty na úrovni celé České republiky a následně by byly rozděleny mandáty pro jednotlivé politiky v krajích podle jejich zisků. Po tomto zásahu do volebního systému by podle Pirátů mělo dojít k takzvané „jednotné ceně za mandát“ tedy na každý mandát v Poslanecké sněmovně bude potřeba zhruba stejný počet hlasů.

Piráti také pracují s variantou zrušení zvýšené volební hranice pro volební koalice. V České republice je potřeba k volebnímu úspěchu koalice dvou stran 10% hlasů. To znamená, že se volební kvórum navyšuje o polovinu z 5% na 10%. Strach z tohoto vysokého volebního kvóra například rozbil koalici KDU-ČSL a STANu před volbami do Poslanecké sněmovny 2017. Několik špatných preferenčních průzkumů a koalice padla.

Perspektivy změn volebního systému ČR

Piráti opět po čase rozdmýchali debatu o volebním systému a jeho přepočtu na mandáty. Zatímco Andrej Babiš občasně po volbách volal po většinovém volebním systému, kde by nemusel tvořit potřebnou koalici, tak Piráti chtějí trend posunout opačným směrem.

Směry ke změně přepočtu hlasů na mandáty mohou být dva. Výše nastíněná změna podporující maximální proporčnost nebo naopak směr, jenž by ještě více zvýhodnil velké strany. Obě varianty mají své pro a proti. První varianta se zdá býti více „férová“ a demokratická. Druhá varianta naopak poskytuje větší efektivitu systému.

Předchozí článekVolby Maďarsko 2018
Další článekVolební model preferencí duben 2018 vytvořený pro ČT

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here