Michael Kocáb hovoří o nové politické straně na české politické scéně

1
2367
Michael Kocáb a nová politická strana 1

Po prezidentských volbách v roce 2018 nastalo v proti zemanovském  táboře hluboké rozčarování, protože se to opět nepodařilo – nepodařilo se porazit Miloše Zemana. Kritik Miloše Zemana a spoluzakladatel Kroměřížské výzvy Michael Kocáb svoji snahu však nevzdává a hovoří o založení nové politické strany.

Kroměřížská výzva

Kroměřížská výzva byla založena zhruba dva roky před druhou přímou volbou prezidenta a jejím hlavním posláním bylo vygenerovat silného protikandidáta podle představ signatářů této výzvy. Kroměřížská výzva měla agregovat názory na kandidáty a zformovat jednoho či více silných a konkurenceschopných.

Kdo byli signatáři výzvy? Právě například Michael Kocáb dnes hovořící o založení nové strany nebo Jan Ruml či Michael Žantovský. Výzvu v konečném důsledku před prezidentskými volbami podepsalo 11 500 občanů a zhruba 4 000 ji podpořilo na Facebooku, takže se jednalo o měně známý předvolební projekt bez všeobecné podpory.

Kroměřížská výzva nakonec podpořila dva kandidáty na prezidenta – Pavla Fischera a Marka Hilšera.  Kroměřížská výzva po svých kandidátech požadovala demokratické hodnoty, pevné ukotvení v NATO a EU nebo morální integritu.

Je na politické scéně místo pro politickou stranu Michaela Kocába?

Toto je otázka především pro voliče, ale Michael Kocáb je přesvědčen, že na politické scéně místo je. Jeho politická strana by měla vycházet z hodnot Kroměřížské výzvy a navazovat na odkaz Václava Havla.

Michael Kocáb se vyjádřil ve smyslu, že témata řešená na současné politické scéně jsou populistická a povrchní. Kocáb také zmínil jistou náklonnost k TOP 09. Chtěl by tedy pozičně stranu orientovat podobným směrem?

Pokud ano, tak by měl zvážil politickou poptávku po tématech, která TOP 09 řeší. TOP 09 se pohybuje na hraně 5% a tedy na hraně účasti v Poslanecké sněmovně. Přesvědčení Michaela Kocába je však idealistické a myslí si: „Taková strana u nás musí mít šanci na politický úspěch“.

Hledání místa pro nástupce Kroměřížské výzvy bude pro její iniciátory velice složité a založení strany může velmi pravděpodobně skončit neúspěchem.  V době po migrační krizi a  době euroskepse bude velice těžké prodávat program, o nějž podle veřejného mínění nejeví široká veřejnost zájem. Podobný program převzatý podle západního vzoru přinesla ve volbách 2017 TOP 09 nebo Zelení a obě strany byly neúspěšné.

Předchozí článekJak se přepočítávají hlasy na mandáty v českých volbách?
Další článekRuské prezidentské volby 2018 ovládl Putin

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here