Nový předseda KSČM Josef Skála?

1
2949
Nový předseda KSČM Josef Skála

KSČM po nezdaru v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny avizovala personální změny ve vedení strany. KSČM v těchto volbách obdržela historicky nejnižší procentuální výsledek 7,76%. KSČM poprvé zaznamenala jednociferný volební výsledek v historii České republiky (druhý nejnižší výsledek byl 10,33% z roku 1996). A od voleb si podle preferenčních průzkumů z roku 2018 KSČM ještě pohoršila na pouhých 6,5% hlasů.

Logickým vyústěním tedy byla proklamace změny vedení strany, změny politického směru a komunikace. Prvním na řadě byl logicky dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip, který byl kritizován hlavním ideologem Josefem Skálou. Právě PhDr. Josef Skála, CSc. je nejvážnějším oponentem v KSČM dlouholetému lídrovi Vojtěchu Filipovi.

Nové směřování KSČM pod Josefem Skálou

Josef Skála se dlouhodobě vymezoval proti směřování KSČM a proti politice, kterou KSČM pod vedením Vojtěcha Filipa vytvářela. Před necelými dvěma roky vyzval Josef Skála Vojtěcha Filipa poprvé vážněji na souboj o nejvyšší funkci v KSČM. V roce 2016 Vojtěch Filip funkci předsedy strany uhájil, avšak rozdíl mezi oběma pány nebyl zas tak výrazný. Vítěz hlasování Vojtěch Filip získal 203 hlasů a jeho jediný protikandidát Josef Skála 150 hlasů. Josef Skála dříve vykonával funkci místopředsedy a i v roce 2016 byl zvolen do užšího vedení – konkrétně se stal místopředsedou pro ideologickou práci.

Skála se bude v roce 2018 své spolustraníky snažit přesvědčit podobně jako před dvěma lety, tedy apelem na jasné vymezení více doleva. Nebojí se používat termíny typu „radikální levice“ atd. Myslí, že taková KSČM spíše osloví voliče a upozorňuje na klesající popularitu strany. Vyjádření ze sjezdu KSČM 2016:

„Nepereme se o nic, musíme za něco na obrazovkách bojovat. Lidé potřebují jiný obraz KSČM.“

KSČM ve vládě

Vojtěcha Filipa před možnou výměnou na postu předsedy možná zachrání úspěšné vyjednávání o sestavení vlády. KSČM a ANO 2011 pořádají poměrně úspěšné námluvy, které s velkou pravděpodobností vyústí v menšinovou vládu ANO 2011 + ČSSD s podporou KSČM. Výměna předsedy strany by byla v době domluvy spolupráce značně netaktická.

Pokud by se Josef Skála stal předsedou, tak by se vyjednávání o možné participaci na vládě KSČM značně znesnadnilo. Skála je vytrvalým kritikem současného vedení strany a patří k ultrakonzervativnímu křídlu.  Záležet tedy bude na ústředním výboru a KSČM čeká poměrně zásadní krok. Mnozí vrcholní představitelé se k volbě zatím odmítají vyjadřovat, ale podle odhadů za nastalé situace Vojtěch Filip setrvá na místě předsedy i přes následující podzimní vyjádření.

Po parlamentních volbách v roce 2017 se Vojtěch Filip k případné obhajobě funkce předsedy vyjádřil následovně:

„Nechystám se k tomu, ale je třeba reflektovat vůli krajských a okresních organizací. Ale předpokládám zcela jednoznačně, že podporu pro sebe budu spíše přenášet na někoho, kdo si myslím, že by mohl být úspěšným předsedou“

Předchozí článekRuské prezidentské volby 2018 ovládl Putin
Další článekVolební preference politických stran březen, duben 2018

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here