Forma politických stran v průzkumu preferencí březen 2018?

3
4228
forma politických stran v průzkumu preferencí březen 2018

Společnost Kantar zveřejnila aktuální volební model preferencí Trendy Česka, jenž Kantar již tradičně zpracovává pro Českou televizi. Co tento průzkum veřejného mínění ukazuje a jak se liší od dvou předešlých preferenčních šetření od STEMu a CVVM v tomto roce? Začátkem můžeme prozradit, že pokračují voličské trendy ze začátku roku a volební model nabízí Andreji Babišovi výborné vyhlídky volebních preferencí pro březen či duben roku 2018.

Volební preference ANO 2011 stále rostou

Kantar přisoudil ANO 2011 dokonce 33% všech odevzdaných hlasů, což by Andreji Babišovi mohlo přinést minimálně 87 poslaneckých mandátů. STEM přisuzuje z jara roku 2018 ANO 2011 také úctyhodných 32,5% a CVVM také výsledek přesahující 30%.  Partaj Andreje Babiše si tak značně polepšila od podzimních voleb a hlavně by měla mnohem snazší cestu k vládní koalici.

Druzí Piráti by získali 12,5% a předskočili by tak ODS s předpokládanými 31 až 34 mandáty v Poslanecké sněmovně. ODS  by měla o půl procenta horší výsledek, ale i při téměř totožném procentuálním výsledku by si ODS polepšila zhruba na 30 mandátů. Není potřeba dodávat, že s ANO 2011 by mohla každá z těchto stran utvořit pohodlnou koalici.

Stejně jako v průzkumech CVVM a STEMu SPD padá. V průzkumu od společnosti Kantar by si pohoršila strana Tomia Okamury více než o dvě procenta a nejspíše i o jednoho až tři poslance. ČSSD v tomto volebním modelu dosahuje výsledku téměř totožného a tak by stranu nového předsedy Jana Hamáčka nejspíše zastupovalo 15 poslanců. ČSSD i SPD by utvořili také poměrně pohodlné většiny v Poslanecké sněmovně.

Propad KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 i Starostů a nezávislých

Kantar přisuzuje KSČM horší výsledek o 1% a úpadek mandátů zhruba na 11, což by znamenalo, že by strana KSČM nemohla utvořit většinovou dvoubarevnou koalici s hnutím ANO 2011. KDU-ČSL lavíruje na pověstné 5% uzavírací klauzuli a volební model pro tuto stranu počítá zhruba ze 7 mandáty. KSČM a KDU-ČSL jsou strany, jenž by nemohly utvořit většinovou vládu s hnutím ANO 2011.

Za předpokladu, že by KDU-ČSL získala pouze 4,9% hlasů a do PS by se neprobojovala, tak je zde možnost tvorby koalice ANO 2011 + KSČM. Sedm mandátů přičítaných v tomto volebním modelu KDU-ČSL by totiž byla rozděleny mezi ostatní strany nad 5% uzavírající klauzulí. TOP 09 i STAN nejsou v záviděníhodné situaci, protože již třetí průzkum v roce 2018 potvrdil jejich preference pod 5%.

Pokud by takto skončily předčasné volby například v březnu 2018, tak bude mít Andrej Babiš velice dobrou pozici. Bude si moci vybrat koaličního partnera mezi ODS, Piráty, ČSSD a SPD. Vrásky na čele tento průzkum veřejného mínění dělá především propadlíkům TOP 09 a STAN. Z průzkumu je také vidět, že strany sázející na imigrační rétoriku při oslabení migračního tlaku oslabují – SPD o více než 2% a KSČM více něž o procento.

Jak se bude volební model vyvíjet v dubnu?

Nelze předpokládat větší kolísání preferencí ani v měsíci dubnu. Největším faktorem pro preference a jejich relevanci bude vyjednávání o vládní koalici, jenž se dlouhodobě koná mezi Andrejem Babišem a ČSSD. Pokud tato varianta selže, tak ANO 2011 může začít opět jednat s Tomiem Okamurou a SPD. To je však varianta, která se Andreji Babišovi zamlouvá ze všech nejméně.

ODS i Piráti se také razantně distancovali od možné vládní spolupráce s ANO 2011. Může se tedy objevit varianta předčasných voleb již v roce 2018, která by mohla podle preferencí vyhovovat ANO 2011, Pirátům a ODS. Relevance volebních preferencí politických stran v dubnu bude tedy značně záležet na stavu a situaci okolo vyjednávání o vládě.

Předchozí článekItalské volby a legendární politik Silvio Berlusconi
Další článekJak se přepočítávají hlasy na mandáty v českých volbách?

3 KOMENTÁŘE

  1. […] KSČM po nezdaru v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny avizovala personální změny ve vedení strany. KSČM v těchto volbách obdržela historicky nejnižší procentuální výsledek 7,76%. KSČM poprvé zaznamenala jednociferný volební výsledek v historii České republiky (druhý nejnižší výsledek byl 10,33% z roku 1996). A od voleb si podle preferenčních průzkumů z roku 2018 KSČM ještě pohoršila na pouhých 6,5% hlasů. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here