Volební preference únor, březen 2018 podle neziskového ústavu STEM

5
4447
Volební preference únor, březen 2018 podle neziskového ústavu STEM
(Zdroj dat: STEM)

Nedávný volební průzkum od CVVM ukázal nárůst preferencí ČSSD i propad malých parlamentních stran TOP 09 a STANu. V únoru zpracoval svůj průzkum volebních preferencí také neziskový ústav STEM. Potvrdil výsledky od CVVM?

Volební preference ANO 2011 stoupají i v únoru a březnu

ANO 2011 dominuje i v preferenčním průzkumu od STEMu, kde mu je přisouzen volební výsledek 32,5% hlasů. Tímto výsledkem se jen utvrzuje hegemonie ANO 2011 a při možných předčasných volbách by ANO 2011 získalo nejspíše o nějakých 5-15 mandátů více než v říjnových volbách. To by Andreji Babišovi nabízelo manévrovací prostor nějakých 83 až 93 mandátů v Poslanecké sněmovně. S takovýmto výsledkem by mu k sestavení 101 koalice nejspíše stačila jakákoliv politická strana, jenž by překročila 5% hranici.

Druhou nejsilnější stranou by se v únorových popřípadě březnových volbách stala strana Pirátů, které STEM přisuzuje výsledek 13% hlasů. Tento výsledek by nejspíše nabídl Pirátům něco okolo 28 mandátů v Poslanecké sněmovně.  Piráti se poměrně dobře vypořádali se vstupem do Poslanecké sněmovny a daří se jim oslovovat skrze jejich politiku nové voliče.

ODS si od říjnových voleb drží stále velmi podobné volební preference

ODS má od říjnových voleb stále velmi podobné výsledky volebních preferencí okolo 12%. Volební model STEMu ODS přisuzuje malý pokles volebních preferencí a výsledek 11%.

Ostrakizované strany KSČM a SPD by se v únoru dostaly k 9%. Pro KSČM by to bylo vylepšení výsledku říjnových voleb, kdežto pro SPD naopak pokles. Trend poklesu volebních preferencí SPD zaznamenal nejen STEM, ale také se objevil v dalších šetřeních minulých měsíců.

STEM nepotvrzuje nárůst volebních preferencí ČSSD z šetření CVVM. Naopak STEM ČSSD přisuzuje výsledek 7%, což je ještě méně něž tato strana získala na podzim.

Tři strany nad propastí 5%

Pro TOP 09, STAN a KDU-ČSL je průzkum STEMu jen dalším varováním. TOP 09 a KDU-ČSL balancují na hraně 5% a STAN je dokonce pod touto hranicí. Jarní předčasné volby by nejspíše minimálně jednu z těchto stran odsunuly z Poslanecké sněmovny. V případě propadu všech tří politických stran by se počet poslaneckých klubů zúžil z devíti na šest a ještě by tato ztráta hlasů posílila ANO 2011.

Aktuální volební preference v únoru, popřípadě březnu jsou nejpozitivnější pro ANO 2011 a Piráty. Naopak pro ČSSD a tři strany nad propastí jsou tyto průzkumy možným varováním. ČSSD by měla změnit směřování strany a možná i trendu preferencí na svém sjezdu.

Volební účast STEM předpokládaná 62% a opět se tedy potvrzuje paradox, že prezidentské volby táhnou voliče více než volby do Poslanecké sněmovny.

Předchozí článekDruhé doplňující senátní volby v roce 2018 Zlín
Další článekPovede se ČSSD v podzimních volbách zachránit mandáty senátorů a zastupitelů?

5 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here