Volební preference politických stran leden a únor 2018

5
4563
Volební preference politických stran leden a únor 2018
CVVM preference

Stále častěji se hovoří o předčasných volbách a tak je velice zajímavé sledovat průzkumy preferencí politických stran. Andrej Babiš začíná sám připouštět možnost předčasných voleb a jistě také kalkuluje s preferenčními průzkumy, jenž hnutí ANO poměrně přejí.

Šetření volebních preferencí v lednu zpracovalo CVVM, které takto poskytuje obraz voličské podpory v daném termínu. Zajímavostí průzkumu voličských preferencí od CVVM je voličská účast. Podle průzkumu by se voleb do Poslanecké sněmovny v lednu a únoru roku 2018 účastnilo 66%, což je o více než 5% více, než se reálně účastnilo v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Tento nárůst lze vysvětlit dobou, v níž šetření probíhalo tedy mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb.

Preference politických stran v lednu a únoru roku 2018

ANO 2011 získalo v průzkumu preferencí téměř o procento více, takže by se výsledek strany Andreje Babiše přehoupl přes magických 30%. Shodně by získala strana Pirátů a ČSSD, pro které by to také byl procentuální nárůst. U ČSSD překvapivě o více než 5%, což je při vnitřní situaci v ČSSD a vedení strany zarážející. I Piráti své voliče nezklamali a jejich výsledek by byl podle CVVM o téměř dvě procenta vyšší.

ODS a KSČM by si polepšili jen v řádech desetin procenta. ODS by skončila na čtvrtém místě s 12% za ČSSD i Piráty. Přes aktivitu Tomia Okamury a jeho SPD klesla podpora této strany od voleb do Poslanecké sněmovny o 3%. Tento úbytek může být zapříčiněný bezbřehou podporou prezidenta Miloše Zemana nebo kontroverzními výroky.

KDU-ČSL by podle CVVM získala hraničních 5%, kterou jsou potřeba pro vstup do Poslanecké sněmovny. Tento výsledek je jistě pro KDU-ČSL velmi nepříjemný, avšak ještě hůře by skončila TOP 09 a STAN. Obě zmíněné strany by 5% hranici nepřekročily. Starostům chybí propastné 2% a měli by přehodnotit dosavadní strategii a komunikaci s voliči.

Preference v červenci 2018 od CVVM!

Co říká průzkum preferencí od CVVM?

V první řadě se podařilo díky prezidentským volbám aktivovat okolo 5% populace, kteří se z nevoličů přeměnili na voliče. Pro Andreje Babiše je tento výsledek potvrzením, že se předčasných voleb vůbec nemusí bát. V přepočtu na mandáty by díky propadnutí TOP 09 a STANU pod 5% mohl získat o nějakých 10 mandátů více tedy okolo 88 mandátů v Poslanecké sněmovně.

Jistě ze tří politických stran by si mohl vybírat Andrej Babiš ženicha do možné koalice. Piráti, ČSSD i ODS by mohli jít s hnutím ANO do pohodlné koalice, protože zisky těchto strany by dosahovaly zhruba k 12% tedy okolo 26 mandátů. Méně přesvědčivou koalici by s hnutím ANO mohli udělat i komunisté, jejichž zisk by byl odhadem 15 mandátů. SPD se 7,5% by nejspíše potřebnou 101 s Andrejem Babišem nesložila.

Pokud by proběhly předčasné volby a výsledek by dopadl stejně jako průzkum preferencí od CVVM, tak má Andrej Babiš a jeho hnutí neuvěřitelně komfortní situaci k jednání o koalici. Mohli by si nejspíše vybrat rovnou ze čtyř stran, s nimiž by dal dohromady 101 potřebných mandátů v Poslanecké sněmovně České republiky.

Předchozí článekZákon o referendu a referendum o vystoupení z Evropské unie
Další článekNový předseda ČSSD bude Hamáček, Zimola nebo Chovanec

5 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here