Volební preference politických stran v červenci 2018 od CVVM

3
4441
Preference politických stran CVVM červenec 2018
Graf volebních preferencí stran v červenci 2018

Centrum pro výzkum veřejného mínění zveřejnilo v červenci svůj tradiční průzkum volebních preferencí politických stran. Aktuálním volebním preferencím za měsíc červenec opět vévodí hnutí ANO s 31 % hlasů. Jakou mají podporu ostatní politické subjekty v době sestavování vláda?

Volební preference ANO 2011 stále nad 30 % hlasů

Podpora ANO 2011 je neochvějná i podle průzkumu CVVM. Zatímco v červnu 2018 se schylovalo k pádu preferencí pro hnutí Andreje Babiše, tak červencové průzkumy veřejného mínění CVVM tento trend nepotvrzují. Premiér Andrej Babiš může být v klidu. ANO je stále jasně dominantní stranou v současném politickém spektru České republiky.

Volební preference od STEMu ukazují podporu hnutí ANO v červenci 2018 ještě vyšší! Podobně také podporu ODS, která se začíná osamostatňovat na druhém místě za ANO. ODS má podle volebního modelu CVVM podporu 14 % voličů ČR. ODS v posledních měsících stabilně roste ve všech měřeních volební podpory voličů.

ČSSD a KSČM posilují svoji pozici

Vyjednávání o vládě respektive o podpoře vlády v případě KSČM začíná přinášet ovoce. ČSSD se dostala po dlouhé době na třetí místo v průzkumech a KSČM má pouze o půl procentního bodu méně.  V případě takovéto volební podpory při regulérních volbách, by Andreji Babišovi stačil na potřebnou 101 pouze jeden z výše jmenovaných partnerů.

Mírného poklesu v průzkumech CVVM zaznamenali Piráti, avšak například ve volebním modelu od Medianu si i v červenci 2018 drží podporu téměř 12 % hlasů.

Propad preferencí SPD

Volební preference naměřené CVVM straně SPD zapadají do trendu, který byl na jaře nastolen. SPD se vyprázdnila témata, která mobilizovala voličstvo této strany. Osobnosti mimo lídra Tomia Okamury nedokáží oslovit veřejnost.

Voličská podpora SPD se velice přiblížila lidovcům, kteří si vysloužili v červenci podporu 6 % občanů. KDU-ČSL má velice stabilní volební elektorát a jejich voliči jsou věrní straně – proto se také ve výzkumech volebních preferencí příliš nemění podpora této strany.

Politické strany  pod 5 % volební klauzulí

STAN a TOP 09 s podporou 4,5 % jsou těsně pod 5 % volební klauzulí. Tyto parlamentní strany se záhy po volbách dostaly na podporu pod 5 % a od té doby se z této pasti nevymanily.

„Žádné jiné strany v dohledu. „

Za topkou a starosty již však nečeká žádná politická strana v záloze. Zelení se ve volbách 2017 na celostátním podiu vyřídili a dosahují podpory 1 %. Svobodní figurují často v jiných průzkumech s podporou okolo 1,5 % hlasů, avšak do volebního modelu CVVM se nedoslali.

Ještě nižší volební preference má téměř rozpadající se SPO tedy bývalá korunní a protěžovaná politická strana prezidenta Zemana. Realisté měli ambiciózní cíle, avšak po výbuchu v podzimních volbách vyklidili pole.

Předchozí článekMilionář Stuchlík je novým kandidátem na primátora Prahy za ANO 2011
Další článekSANEP průzkum volebních preferencí politických stran červenec 2018

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here