Volební preference červenec, srpen 2018 od Medianu

1
7429
Volební preference červenec, srpen 2018
Volební preference na pomezí července a srpna 2018.

Na přelomu července a srpna 2018 vydala společnost Median svůj průzkum volebních preferencí politických stran. Jak se daří českým politickým stranám v okurkové sezóně?

Median volební model červenec-srpen 2018

ANO 2011 se u veřejnosti i po sestavení vlády a následných problémech s ministryní Malou těší vysoké oblibě. Politický subjekt tažený premiérem Andrejem Babišem má ve volebním průzkumu od Medianu celých 30 %, což znamená podobný volební výsledek jako v podzimních volbách (o 0,4 % lepší).

ODS si od podzimních voleb podle všech volebních průzkumů polepšila. Volební preference ODS se pohybují od 12 % do 16 %. Median ODS přisuzuje zlatý střed, což je druhé místo se 14 %.

Piráti jsou na třetím místě s 11,5 % hlasů. Červencový průzkum volebních preferencí od CVVM predikoval velký úpadek České pirátské strany, který však ostatní průzkumy nepotvrzují.

Volební výsledek 8,5 % má SPD, KSČM i ČSSD

Nezvyklý pohled se naskytl na čtvrtou příčku, o kterou se dělí hned tři politické strany. Můžeme říci, že pro všechny tři strany je 8,5 % výsledek, s kterým nejsou úplně spokojeni.

Pro SPD je to pád volební podpory od podzimních voleb téměř o 2 %. KSČM a ČSSD by si sice od voleb polepšili, ale po průzkumech CVVM a dalších čekali jistý růst. Mnohé průzkumy přisuzovaly oběma stranám již dvouciferné výsledky. Opakem byly preference od Sanepu, které nepřály KSČM ani ČSSD. Naopak SPD v těchto průzkumech končí vždy nadprůměrně.

Souboj o hlasy na chvostu průzkumu

Tohoto souboje se tradičně účastní trojlístek KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Tentokrát si vytáhli Starostové a nezávislí pomyslného černého Petra znamenajícího výsledek pod 5 %. Ani KDU-ČSL však nemůže být s 5,5 % příliš spokojená.

Dobré by bylo zmínit také výsledky Zelených, kteří získali 2,5 % a registrují určitý růst po podzimní volební blamáži.

Volební preference září 2018 zde.

Vývoj volebních preferencí v průzkumu od Medianu

Ve volebních průzkumech preferencí Medianu mají velice stabilní měření Piráti, kteří již v třetím průzkumu po sobě zaznamenali 11,5 % hlasů.

Naopak ANO 2011 po třech šetřeních v řadě, kdy volební preference stoupaly, začala klesat.

SPD v dlouhodobém horizontu mírně ztratila. Naopak politické strany KSČM a ČSSD mírně posílily. Všechny tři strany nyní drží výsledek 8,5 %.

Volební jádro politických stran

Median ukazuje, že ANO není jen nějaká bublina, ale strana s volebních jádrem přes 20 %. Slabší volební jádro 5,5 % mají naopak Piráti, kteří však mají zase vysoký volební potenciál k oslovení nerozhodnutých voličů.

Silné volební jádro (oproti volebnímu modelu) má také KSČM a ČSSD. Tyto strany volí především občané z volebního jádra a jiné voličstvo tyto strany jen těžko oslovují.

Slabé volební jádro má také STAN a to pouze 1 %, avšak volební potenciál sahá až k 9 %. Opačně jsou na tom lidovci, kteří mají volební jádro 3,5 %, ale volební potenciál sahá pouze k 7 % hlasů.

S blížícími se komunálními volbami budou volební preference politických stran stále více sledovány. Celostátní kondice politických subjektů má nemalý vliv na výsledky v komunálních volbách.

Předchozí článekŠimičáci jdou do komunálních voleb v Židenicích
Další článekSeznam kandidátů do Senátu a senátních voleb 2018

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here