SANEP průzkum volebních preferencí politických stran červenec 2018

0
4517
Průzkum volebních preferencí červenec 2018 Sanep
Průzkum preferencí od společnosti Sanep.

Společnost Sanep zpracovala pro TV Nova průzkum volebních preferencí za červenec 2018. Přestože se volební průzkum dělá pomocí internetového dotazování, tak je veřejností poměrně akcentovaný. Mnozí odborníci však tvrdí, že příliš nekopíruje realitu. Jaké politické strany by se podle společnosti Sanep dostaly v červenci 2018 do Poslanecké sněmovny?

Volebnímu průzkumu vládne hnutí ANO

Hnutí ANO je dominantním politickým subjektem již od podzimních voleb minulého roku. Volební model od Sanepu přiznává hnutí ANO 28,6 % hlasů, což je méně než ukazují například volební preference od CVVM. Tento volební průzkum je možná první, který reflektuje situaci po nově sestavené vládě ANO, ČSSD s podporou KSČM.

Všechny tyto tři politické strany dosahují v průzkumu od Sanepu spíše podprůměrných čísel. Volební model od STEMu ukazuje ANO, KSČM i ČSSD o poznání silnější než v aktuálním volebním průzkumu od agentury Sanep.

Piráti jsou v průzkumu před ODS

Celé jaro v volebních průzkumech krystalizovaly dvě strany, které mohou ohrozit dominantní postavení hnutí ANO.  Poslední volební preference od CVVM a STEMu ukázaly ODS jako silnějšího konkurenta, avšak průzkum od Sanepu vidí Piráty s 13,8 % jako silnější.

ODS je třetí nejsilnější politickou stranou s výsledkem 13,7 % hlasu. ODS i Piráti se snaží situovat do jednoznačných opozičních stran a právě tyto dvě strany si budou nejspíše připisovat možné odpadlé voliče od hnutí ANO.

Silná SPD v průzkumech Sanep

SPD je tradičně velice silná ve volebních modelech od Sanepu. Tentokrát si připsala celých 12,5 % hlasů, což je téměř dvojnásobek oproti volebním průzkumům CVVM a STEMu.  V průzkumu od STEMu má sice 8,6 % hlasů, ale od CVVM se sotva přehoupla přes 6 % hlasů.

Slabé vládní strany ČSSD a „KSČM“

ČSSD se 7,2 % a KSČM s 6,9 % hlasů vypadá jako propad od jiných průzkumů, avšak pokud se podíváme na výsledky voleb konaných téměř před rokem, tak zjistíme, že to jsou výsledky odrážející jejich tehdejší kondici.

ČSSD si možná částečně pomohla příchodem nového předsedy Jana Hamáčka, ale u KSČM mnoho pozitivních kroků vidět nebylo. Po neúspěchu komunisti neukázali žádnou reflexi, neudělali slibované změny a neodvolali lídra Vojtěcha Filipa. O kondici těchto politických stran částečně napoví říjnové komunální volby.

Volební průzkumy ukazují propad TOP 09

TOP 09 se snaží otáčet kormidla permanentní kampaně různými směry, avšak ve volebních průzkumech se zavrtávají stále hlouběji. V průzkumu od společnosti Sanep mají pouhých 3,7 %, což je již zoufale málo.

Konkurenti o sestup z Poslanecké sněmovny STAN a KDU-ČSL jsou těsně nad pomyslnou čárou s aktuálními volebními preferencemi na 5,2 % hlasů

Předchozí článekVolební preference politických stran v červenci 2018 od CVVM
Další článekPavel Fischer senátor nebo teprve kandidát na senátora?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here