Volební preference pro komunální volby v Praze 2018

1
7599
Preference Praha 2018
Červenec průzkum Praha

Možná nejostřeji sledované komunální volby se odehrají v Praze. Hnutí ANO nemá v Praze tak ideální postavení jako ve zbytku České republiky a je až na třetím místě. Sanep zveřejnil volební preference ukazující formu politických stran v červnu 2018 tedy zhruba 3 měsíce před termínem podzimních komunálních voleb.

Preferencím pro komunální volby v Praze vládnou Piráti

Na prvním místě těsně před druhou ODS jsou Piráti, kteří mají v hlavním městě preference pro podzimní komunální volby téměř na 20 % hlasů. Piráty za vítězstvím v hlavním městě vede doktor Zdeněk Hřib. Tradičně silná ODS se v posledních měsících vzmáhá a také na výsledcích průzkumu preferencí se to odráží. ODS má 19,1 % hlasů.

ANO 2011 válcuje výsledky předvolebních průzkumů v celé republice, avšak platí, že čím větší město, tak tím menší preference hnutí ANO. Lídr ANO Patrik Nacher před sebou má nelehký úkol a to stát se pražským primátorem po Adrianě Krnáčové.

TOP 09 + STAN jsou v Praze silní

K 15 % sahají volební preference  uskupení TOP 09 a STANu. Zatím co v celorepublikových průzkumech se tyto dvě strany potácejí na hranici 5 %, tak jejich spojení pro Prahu může slavit úspěch.

Slabá levice ČSSD a KSČM

Velice slabá je v Praze ČSSD a KSČM, které si na podzim odnesou nejspíše výsledek v jednotkách procent. Výsledky průzkumu pro podzimní komunální volby jasně odráží rozdílnost Prahy a zbytku republiky. Tato rozdílnost se naplno ukázala při prezidentských volbách a je stále přítomna. Jednoduše v Praze jsou velice odlišné preference oproti zbytku republiky.

V ostatních velkých městech České republiky se o první místo pere hnutí ANO a ODS.

Předchozí článekKdy budou komunální volby 2018 a o co se hraje?
Další článekLibor Michálek změří síly v senátních volbách 2018 na Praze 2 a 3 s Hilšerem

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here