Volební preference červenec 2018 Median

1
4357
Median preference červenec
Červencové preference politických stran

Aktuální volební preference politických stran od společnosti Median v červenci 2018. Volební preference od Medianu utlumují trend, který ukázaly volební preference od Kantaru TNS a CVVM a vrací se spíše ke stavu preferencí v zimních měsících.

Volební preference ANO 2011 v červenci opět přes 30 %

Volební průzkumy od Kantaru a CVVM ukazovaly pokles volebních preferencí ANO 2011 pod 30 %, u Kantaru dokonce na 27 %. Volební průzkum Medianu však vše vrací do zimních pořádků, kdy ANO panovalo s obrovským odstupem nad 30 % hlasů.

Druhá je ODS s 12,5 % hlasů a o procento méně mají Piráti. Stav prvních třech politických subjektů vlastně odpovídá výsledkům loňských podzimních voleb.  Sociální demokraté mají v průzkumu od Medianu 9 % a předstihli tak SPD s 8,5 % hlasů.

Komunisté by získali 8 % hlasů a drží se přibližně na svých. Zajímavé bude sledovat v příštích měsících volební preference ČSSD a ANO, které spolu vstoupili do vlády. Možná ještě zajímavější to bude u tichých společníků této vlády KSČM.

Ve volebních preferencích na konci července a či v srpnu 2018 již bude vidět úspěšné či neúspěšné fungování vlády. Většina politických stran si mimo to v srpnu bude pečlivě připravovat na říjnové komunální i senátní volby.

Tradiční trojice nad propastí 5 %

Od říjnových voleb mezi sebou soupeří TOP 09, STAN a KDU-ČSL o to, kdo bude nad 5 % volební klauzulí. Zatímco v minulých měsících se nejlépe vedlo KDU-ČSL se zhruba 6 % hlasů, tak nyní se 6 % figurují lidovci.

KDU-ČSL a STAN se propadli pod 5 % hranici s 4,5 % respektive 4 % hlasů. Vzestup TOP 09 může mít důsledek v zahájení marketingové kampaně a jisté změny komunikace s voliči.

Parametry průzkumu preferencí od Medianu

Volební průzkum preferencí se uskutečnil do 26. června v měsíčním horizontu a účastnilo se ho přesně 1141 respondentů nad 18 let. Statistická odchylka by se měla pohybovat v mantinelech 0,5 až maximálně 3,5 u velkých politických subjektů.

Odhadovaná volební účast by byla v červenci 61,5 % obyvatel, což je pod volební účastí u prezidentských voleb a zhruba odpovídá volební účasti u voleb podzimních.

Volební preference červenec STEMu.

Předchozí článekLibor Michálek změří síly v senátních volbách 2018 na Praze 2 a 3 s Hilšerem
Další článekVolební preference od STEMu v červenec 2018

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here