Volební preference od STEMu v červenec 2018

3
4562
Volební preference červenec 2018 STEM

STEM přichází začátkem července a prázdninových radovánek také se svým aktuálním šetřením volebních preferencí politických stran. S blížícími se komunálními volbami a volbami do třetiny Senátu jsou volební preference a volební modely stále více sledované. Co přinesl průzkum veřejného mínění a volebních preferencí od STEMu zveřejněný začátkem července?

Volební preference ANO 2011 jsou nad 30 %

Podle výzkumu neziskového ústavu STEM by ANO 2011 ve virtuálních červencových volbách mohlo dosáhnout výsledku až 32 %, což nepotvrzuje ztráty ANO předpokládané například u nedávného měření volebních preferencí od Kantaru TNS. Možné volební jádro hnutí ANO je odhadováno na 21%.

V červenci by se také do Poslanecké sněmovny probojovalo pouze sedm stran místo současných devíti. Velké politické strany by tak měly ještě větší zisky mandátů. Například výše zmiňované ANO 2011 by si mohlo přijít na výsledek okolo 81 až 85 mandátů.

rozložení síly preference

Volební modely ukazují ODS na druhém místě

Podobně jako v šetření od Kantar TNS, tak i u STEMu vychází na druhém místě ODS a odtrhují se tak mírně od Pirátů. ODS v tomto šetření volebních preferencí obdržela 15,5 % a mohla by dosáhnout přibližně k 36 až 38 mandátům v Poslanecké sněmovně. S ANO 2011 by tak občanští demokraté mohli utvořit téměř ústavní většinu.

U třetích Pirátů se v posledních dnech hovoří o extrémním propadu, avšak není tomu zcela tak. Je pravda, že několik posledních průzkumů ukazuje mírné oslabení, to se však pohybuje na úrovni statistické chyby. Průzkum preferencí od STEMu přisuzuje Pirátům 10,2 % hlasů, což by na mandáty odpovídalo zhruba tomu, kolik Piráti mají křesel v dolní komoře Parlamentu České republiky.

KSČM je čtvrtou nejsilnější stranou

Komunisté a jejich podpora vlády ANO a ČSSD možná přináší ovoce v podobě vyšší přízně voličů. Strana Vojtěcha Filipa se snaží dokázat to, co deklaruje:

„Chceme podpořit vládu, jsme státotvorná politická strana“.

KSČM by získala 9 % hlasů a mohla by mít okolo 15 až 18 mandátů. V případě správné predikce volební podpory ANO 2011 a KSČM by tyto dvě strany mohly mít dokonce těsnou většinu v Poslanecké sněmovně (84 mandátů ANO 2011 a 17 mandátů KSČM).

ČSSD by tedy byla ve vládě již nepotřebná. Sociální demokraté však nemají o mnoho nižší preference (7,9 %) a i šance na většinový výsledek ANO a ČSSD je reálný.

Oslabuje SPD?

Funkcionáři SPD často vedou skoro až kampaň proti výzkumným agenturám, jež podle nich systémově podkopávají podporu této politické strany. V průzkumu STEM si SPD vysloužilo úctyhodný 8,6 % hlasů a drží si jisté postavení i po vyprchání klíčových témat SPD typu migrace.

Preference SPD od voleb podle všech agentur mimo Sanepu mírně klesly. Jako hlavní důvod se uvádí vyčerpání témat Tomia Okamuri a také určitá slabší kompetentnost lidí, jimiž se Okamura obklopuje.

KDU-ČSL, TOP 09 a STAN

Jediná KDU-ČSL by se z tohoto trojlístku probojovala do dolní komory PČR. KDU-ČSL by dosáhla solidních 6,3 % hlasů a stala by se nejmenší parlamentní stranou.

TOP 09 červencový volební model přidělil aktuálně pouze 4,9 % tedy těsně pod 5 % volební kvórum. Starostové a nezávislí  by měli volební preference nejhorší a to pouhé 2,7 % hlasů.

Volební model Kantaru TNS tyto tři strany určil v opačném pořadí a to tedy jako nejsilnější STAN a jako nejslabší naopak KDU-ČSL. Preference od CVVM naopak drží linii s volebním modelem od STEMu.

Průzkum neziskového ústavu STEM také řadí s 1,9 % hlasů do svého grafu Svobodné, kteří se v mnoha průzkumech vůbec neobjevují. Také tento průzkum zaznamenává přímo mizivé výsledky Zelených, kteří jsou poslední znázorněnou stranou s 0,6 % hlasů. V průzkumu se vůbec neobjevuje SPO tedy strana podporující Miloše Zemana. Průzkum veřejného mínění v červenci také vůbec neznázorňuje výsledky Realistů či Dělnické strany.

Co nám červenec 2018 přinesl?

  • Graf volebních preferencí stále znázorňuje obrovskou převahu hnutí ANO. Preferenční model od STEMu jde v naprostém opaku k trendu slábnoucího hnutí Andreje Babiše.
  • Zdá se, že ODS posiluje a Piráti zažívají mírnou stagnaci.
  • KSČM a ČSSD jsou podobně silné strany s podobným postavením.
  • STAN je nejslabší parlamentní stranou.
Předchozí článekVolební preference červenec 2018 Median
Další článekMilionář Stuchlík je novým kandidátem na primátora Prahy za ANO 2011

3 KOMENTÁŘE

  1. […] Volební preference od STEMu ukazují podporu hnutí ANO v červenci 2018 ještě vyšší! Podobně také podporu ODS, která se začíná osamostatňovat na druhém místě za ANO. ODS má podle volebního modelu CVVM podporu 14 % voličů ČR. ODS v posledních měsících stabilně roste ve všech měřeních volební podpory voličů. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here