Volební preference v červnu od Kantar TNS, ODS posiluje a ANO 2011 se naopak propadá

2
4318
Kantar preference politických stran
Preference politických stran červen 2018

Po červnových volebních preferencích od CVVM přišel se svým šetřením také Kantar TNS. Obě šetření veřejného mínění se značně liší. Kantar TNS se dlouhodobě chlubí nejvyšší shodou s reálnými výsledky. Jaké by tedy bylo rozložení sil v Poslanecké sněmovně v červnu 2018 podle Kantaru TNS?

ANO klesají volební preference, Kantar hlásí 27 % hlasů

Hnutí ANO dlouze vyjednává o vládě s důvěrou a Andrej Babiš čelí tlaku veřejnosti. I tyto skutečnosti se mohli promítnout do klesajících volebních preferencí ANO 2011. Od říjnových voleb si v respektovaných šetřeních ANO nepřipsalo horší výsledek než 29 %.

I 27 % by však Andreji Babišovi zajistilo dominantní postavení v Poslanecké sněmovně a vlastně nemožnost sestavení vlády bez ANO 2011. Za několik dní by měl být vyřešen problém s vládou, což se otiskne do volebních preferencí příštího měsíce.

ČSSD  se 7 % nebo 13 %?

Velice rozdílné volební preference přisuzují Kantar TNS i CVVM sociálním demokratům. Zatímco CVVM zveřejnilo průzkum, kde ČSSD získala 13 % hlasů, tak u Kantaru je stále přibližně na výsledku z loňského října, tedy 7 % hlasů.

Sociální demokraté zažívají jednu z nejsložitějších situací v posledních letech. Po rozkladu voličské základny ani vedení pořádně neví, kam stranu vést. Důležitý milník se rozřeší za několik dní a to zda vstoupit znovu do stejné řeky respektive vlády s Andrejem Babišem.

Preference ODS na maximu za posledních 6 let!

Preference 16 % posouvají ODS do pozice jasné alternativy k ANO 2011. Pod Petrem Fialou ODS konstantně roste a dosáhla na maxima za posledních 6 let. ODS se v tomto směru vyplatilo vymezování vůči Andreji Babišovi a ustavení se v opozici.

Podobně jasně opoziční pozici zaujali Piráti, kteří také konstantně rostou. V tomto průzkumu preferencí získali 14,5 % a od říjnových voleb by si tedy polepšili téměř o 4,5 %.

Trojice nešťastných TOP 09, STAN a KDU- ČSL

Tři nejslabší parlamentní strany se každý měsíc přetahují o desetinky procent u volební propasti 5 %. Z průzkumu Kantar TNS vyplynula jako nejsilnější strana STAN následovaná TOP 09. Nejslabší stranou trojlístku se ukázala KDU-ČSL, která v minulých měsících figurovala na lepších pozicích.

Volební preference v červenci 2018 STEM.

Předchozí článekVolební preference červen 2018 CVVM
Další článekKdo je Miroslav Poche?

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here