Nový předseda ČSSD bude Hamáček, Zimola nebo Chovanec

1
1593
Nový předseda ČSSD

Možná nejtradičnější politická strana v České republice zažívá významnou krizi. ČSSD propadla v říjnových volbách a dostali se před ní Piráti nebo SPD. V únoru po prezidentských volbách přichází na řadu zlomová obměna vedení. Bohuslav Sobotka a následně Lubomír Zaorálek zklamali a nedokázali udržet nebo dokonce posílit přízeň voličů.

Zajímavostí je, že od říjnových voleb ČSSD podle průzkumu CVVM nebývale posílila k 12,5% hlasů. ČSSD tedy neřeší existenční problémy jako například TOP 09, avšak bude se snažit vybrat vedení strany, které dokáže odčerpat voliče hnutí ANO zpět k oranžové barvě. Dále si ČSSD musí ujasnit, jestli chce participovat na vládě společně s hnutím ANO a jaké budou podmínky takovéhoto vládnutí.

Možní předsedové Hamáček, Zimola nebo Chovanec

Mezi hlavní favority patří právě pánové Hamáček, Zimola a Chovanec. Všichni tři jsou poměrně známými figurami ČSSD a dlouhou dobu v této straně působí. Veřejnosti nejvíce známý je statutární předseda Milan Chovanec, jenž má poměrně vyhraněné názory a zdaleka ne všichni s ním v ČSSD souhlasí.

Milan Chovanec byl hejtmanem Plzeňského kraje a od října 2013 poslancem za ČSSD v Poslanecké sněmovně. Předtím byl v letech 2010-2014 hejtmanem Plzeňského kraje.  Při letošních prezidentských volbách vyslovil podporu Miloši Zemanovi a objevil se také na vítězné tiskové konferenci staronového prezidenta. Na oplátku lze očekávat podporu Miloše Zemana směrem k Milanu Chovancovi při volbě nového vedení ČSSD. I když již nejdéle sloužící předseda ČSSD Miloš Zeman nemá příliš příznivců v této straně, tak by přeci jen nějaké kladné body mohla Milanu Chovancovi při volbě přinést.

V povolebním období se ukázalo, že předseda hnutí ANO a Milan Chovanec si nejsou příliš nakloněni. Tato skutečnost by mohla být následnou překážkou k sestavení vlády ANO 2011 a ČSSD. Oba protikandidáti na post předsedy se vyjádřili kladně k jednání o koalici s hnutím ANO. Jan Hamáček hodlá jednat s ANO a hledat společné průsečíky.

„Sociální demokracie by se neměla izolovat od jednání“ – Jan Hamáček 

Šance dlouholetého kritika vedení ČSSD Jiřího Zimoly jsou ze všech pánů nejmenší. Dlouholetý hejtman Jihočeského kraje by s ANO 2011 jednal, avšak nehodlá akceptovat pokornou pozici. Podobně jako Jiří Hamáček se hodlá k možnému jednání o koalici nasměrovat pomocí vyjádření sjezdu.

Předchozí článekVolební preference politických stran leden a únor 2018
Další článekSvobodné volby jako znamení demokracie

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here