Povede se ČSSD v podzimních volbách zachránit mandáty senátorů a zastupitelů?

5
2210
Povede se ČSSD v podzimních volbách zachránit mandáty senátorů a zastupitelů?

Pokud nepřijdou předčasné volby do Poslanecké sněmovny, tak nás v roce 2018 čekají jen dvoje volby. Jedná se o propojené volby do Senátu Parlamentu České republiky v jedné třetině obvodů a o volby komunální, kde si budou lidé vybírat své zastupitele obcí a měst. Výjimka se uskuteční v obvodu číslo 78, protože zde odstoupil senátor František Čuba. Tyto senátní volby na Zlínsku by se měly konat do května roku 2018.

Krize ČSSD a nové výzvy

Po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny se tradiční politická strana ČSSD topí v krizi. Nedokáže jasně artikulovat své postoje a nedokáže prodat program. Ve vedení ČSSD se pohybuje mnoho person, které nemají jasně definované funkce. Chybí jasná čitelnost strany.

V únoru se uskutečnil sjezd sociálních demokratů, kde vybírali nového lídra. Na prahu stáli tři hlavní kandidáti Jan Hamáček, Jiří Zimola a Milan Chovanec. Sjezd ČSSD zvolil za nového předsedu osobu možná nejvíce nevýraznou a to Jana Hamáčka. Mnozí komentátoři to nazvali nešťastným krokem, který pošle ČSSD ještě níže než je nyní.

Největší senátorský klub ČSSD

ČSSD disponuje největším senátorským klubem v Senátu Parlamentu České republiky. Tento senátorský klub má 25 členů, což je o 9 více než druhý největší klub KDU-ČSL a nezávislých s 16 členy. Vzhledem k výraznému propadu volebních preferencí celé strany jsou zde obavy z promítnutí se výsledku také do voleb senátních.

Především možní kandidáti hnutí ANO nebo Pirátů by mohli značně zamíchat hru. ANO i Piráti se nyní těší velké podpoře a kandidatura pod jejich značkou by mohla být na podzim velkou komparační výhodou.

Jan Hamáček na sjezdu varoval, že senátní a komunální volby musí ČSSD zvládnout. Obhájení pozic by mohlo být restartem také pro získávání přízně na úrovni celostátní. ČSSD plánu postavit speciální volební týmy na oba typy voleb.

Poznamená krize vedení ČSSD také její komunální úroveň?

Jistě důležitá otázka  nejen pro komunální politiky ale také pro samotné vedení. Odpověď je jednoznačná. Poznamená. I když komunální volby jsou především o osobnostech a lokálnímu vztahu ke straně, tak slabá značka může kandidáty stahovat níže.

ČSSD bude na podzim obhajovat 3 773 mandátů, což bude velice složitý úkol. Již ve volbách 2014 ČSSD ztratila téměř 1000 mandátů od předchozích komunálních voleb v roce 2010.

„Chci odjet s nadějí, že mi zítra neřeknou na shledanou další lidé z naší organizace a že komunální volby nebudou smrtící ranou.“

Výše zmíněný citát prohlásila na sjezdu ČSSD v Hradci kandidátka na předsedkyni strany Romana Žatecká a vystihuje v celé nahotě největší problém ČSSD. Místo rekrutace schopných lidí z komunální politiky tito lidé odcházejí a opouštějí neatraktivní značku ČSSD. Značka ČSSD z velkou pravděpodobností nebude značkou, která bude vyhrávat podzimní komunální volby.

Předchozí článekVolební preference únor, březen 2018 podle neziskového ústavu STEM
Další článekPavel Fischer senátor za Prahu 12?

5 KOMENTÁŘE

  1. […] Dále skončil s téměř 10 % nezávislý novinář Aleš Fuksa kandidující za Piráty a kandidát ČSSD Radim Jünger s 7,45 % hlasů. I výsledek kandidáta za ČSSD může ilustrovat rozpoložení a preference sociálních demokratů. V minulých obdobích se kandidáti ČSSD pravidelně dostávali přes 15 % hlasů a postupovali do druhých kol. ČSSD také měla nejvíce mandátu v Senátu ČR. Neutěšená situace a současné preference ČSSD se však odrazily i na senátní úroveň. Pravděpodobně se plně také odrazí v podzimních komunálních a senátních volbách […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here