Zákon o referendu a referendum o vystoupení z Evropské unie

1
1827
Zákon o referendu a referendum o vystoupení z Evropské unie

V České republice se rýsuje zanesení obecného referenda do ústavy České republiky. Tomio Okamura měl obecné referendum a prvky přímé demokracie v předvolebním programu již před volbami do Poslanecké sněmovny. Toto téma se mu následně povedlo nastolit do společenské i politické diskuze. Nyní se představitelé hnutí ANO, SPD, KSČM, Pirátů shodují na možném ústavním zákonu o obecném referendu. ČSSD a KDU-ČSL jsou také v obecné rovině pro přijetí zákona o referendu.

Nejčastěji zmiňované referendum je o setrvání v Evropské unii

Ke schválení ústavního zákona  o obecném referendu je potřeba ústavní většina a schválení jak poslanci tak i senátory. K zákonu o referendu bude tedy potřeba najít ústavní třípětinovou většinu v Poslanecké sněmovně i Senátu České republiky. Pro SPD je ústavní zákon o obecném referendu především prostředek pro možnou legitimizaci vystoupení z Evropské unie po vzoru Velké Británie.

KSČM, hnutí ANO i Piráti by nechtěli, aby obecné referendum bylo ihned zneužito k vystoupení z EU. Piráti chtějí obecná referenda, jako nástroj pro vyjádření občanů a ke zvýšení zájmu o věci veřejné. Andrej Babiš se na Twittru vyjádřil o obecném referendu a jeho pojetí následovně:

„Zákon o referendu určitě chceme. Kvórum, tedy počet lidí, kteří můžou referendum, svolat, by mělo být podstatně větší. Navrhujeme 10 procent z oprávněných voličů, to je asi 800 000 obyvatel, a rozhodnout musí většina oprávněných voličů.“ 

Odlišné představy o obecném referendu

Ústavní většina pro přijetí zákona o referendu by v Poslanecké sněmovně byla, avšak každá politická strana má na obecné referendum jiný názor a jiné očekávání. Například každá strana navrhuje jiný minimální počet podpisů pro petici. SPD navrhuje 100 tisíc podpisů a hnutí ANO dokonce 800 tisíc podpisů.

Obecné referendum se v posledních letech skloňuje v České republice především díky Evropské unii a nespokojenosti části populace s její politikou. Toto téma nevnáší na českou politickou scénu jenom Tomio Okamura, ale dále zde máme například nové politické hnutí, jenž celé své poselství nese ve svém názvu „Referendum o Evropské unii“.

Proti zákonu o obecném referendu jsou například pravicové strany TOP 09 nebo ODS. Také v prezidentských volbách byla tato problematika reflektována. Například prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek se vyjádřil, že referendum o Evropské unii je příliš zásadním tématem, aby se o něm lehkovážně rozhodovalo v referendu.

Předchozí článekNový předseda ČSSD Milan Chovanec a změna směřování sociální demokracie
Další článekVolební preference politických stran leden a únor 2018

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here