Jak Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby 2018

4
3862
Jak Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby 2018

Každé volební klání má zásadní okamžiky nebo momenty zvratu. Prezidentské volby v roce 2018 měly několik zásadních momentů i několik obratů. Miloš Zeman vyhrál volby s výsledkem 51,36% hlasů a dokázal tak obhájit své minulé vítězství.

Zásadní pilíře vítězství Miloše Zemana

Miloš Zeman měl oproti všem jeho protikandidátům výhodu všeobecné známosti. Mnoho lidí po celé České republice neznalo ještě měsíc před volbami jiného kandidáta než Miloše Zemana. Současný prezident republiky se neobtěžoval s prezidentskými debatami a do volebního boje se pustil až po prvním kole prezidentských voleb, které přesvědčivě vyhrál.

Situace po prvním kole však pro Miloše Zemana nevypadala vůbec dobře, protože se proti němu postavili téměř všichni protikandidáti. Pokud by voliči tedy vyslyšeli rady svých kandidátů v prvním kole, tak Miloš Zeman v kole druhém jasně prohraje. Jiří Drahoš měl velmi reálný potenciál 60% hlasů, ke kterým Zeman neměl příliš přístup. Přesto se mu to podařilo.

Možná klíčovým faktorem byla neschopnost Jiřího Drahoše dostatečně tyto voliče zacílit a mobilizovat. I přes enormní snahu kandidátů Marka Hilšera nebo Michala Horáčka se nepodařilo přesvědčit všechny jejich voliče z prvního kola. Nejméně disciplinovaní byli voliči Marka Hilšera a naopak nejvíce Pavla Fischera. Dalším překvapivá skutečnost z druhého kola prezidentských voleb je ztráta voličů z prvního kola voleb v případě kandidáta Jiřího Drahoše.

Miloš Zeman dokonale zmobilizoval voliče v druhém kole

Miloš Zeman dokázal zmobilizovat k půl milionu nevoličů z prvního kola a to především díky čtyřem masově sledovaným vystoupením v televizi v posledním týdnu voleb. Dvě sólové vystoupení v televizi a dvě prezidentské debaty zasáhly přes polovinu populace. Miloš Zeman dokázal přizpůsobit své vystupování jednotlivým televizním kanálům a jejím divákům, což bylo naprosto klíčové.

Vyhraná „estráda“ na Primě a remíza ze seriózní debaty v České televizi byly poslední důležité kroky k úspěchu Miloše Zemana. Jiří Drahoš nepůsobil tolik autenticky a vždy mu trvalo se do debaty dostat. Naučené fráze a nervozita mohla mnoho lidí od volby Jiřího Drahoše také odradit.

Volební téma číslo jedna: Imigrace a migranti

Miloš Zeman dokázal propojit strach z migrace se jménem svého protikandidáta. Tato strategie se ukázala veleúspěšná a mnoho Zemanovo voličů se rozhodovali podle této zprávy. Českou republiku zahalily desítky billboardů „Stop imigrantům a Drahošovi“. Jiří Drahoš se této nálepky snažil zbavit, ale tato snaha byla neúspěšná. Volební strategie Miloše Zemana byla podobná jako strategie SPD ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Podpora politických stran SPD, KSČM a hnutí ANO (s výhradami) byla výrazná a Miloš Zeman se na voliče těchto stran mohl spolehnout. Podpora ODS a Pirátů Jiřímu Drahošovi byla o poznání slabší a nebyla pro konečný výsledek tak důležitá.

Předchozí článekPrezidentská debata na Primě ukázala jak si Miloš Zeman představuje politickou kulturu
Další článekNový předseda ČSSD Milan Chovanec a změna směřování sociální demokracie

4 KOMENTÁŘE

  1. […] Miloš Zeman by měl doplňující volby vyhlásit do 90 dnů od zániku mandátu. Letošní první doplňující senátní volby se konaly na Trutnovsku po zániku mandátu senátora Hlavatého za ANO 2011. Hlavatý se dostal v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, čímž mu senátorský mandát zanikl. Rozhodl se však nezasednout do poslaneckých řad a raději kandidoval do doplňujících senátních voleb, jenž sám způsobil. V senátních volbách na druhý pokus však ve druhém kole neuspěl. […]

  2. […] Letos se podobně jako každé dva roky budou konat v termínu 5. a 6. října senátní volby do jedné třetiny horní komory společně s volbami komunálními. Hlavní kandidáti do podzimních senátních voleb v jednotlivých obvodech jsou již známi. V Praze se do Senátu pokusí dostat neúspěšní kandidáti z prezidentských voleb, kteří se tak budou snažit recyklovat své kampaně a popularitu z lednových voleb prezidentských. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here