Prezidentské debaty Zemana s Drahošem před druhým kolem prezidentských voleb

1
2663
Prezidentské debaty Zemana s Drahošem před druhým kolem prezidentských voleb

Více než dvě desítky prezidentských debat nám media nabídla před prvním kolem prezidentských voleb 2018. V žádné z těchto prezidentských debat nefiguroval Miloš Zeman, který prezidentské debaty striktně odmítl i přes velkou nevoli jeho oponentů.

Miloš Zeman ve čtyřech prezidentských debatách

Po prvním kole Miloš Zeman razantně otočil  a nakonec přislíbil účast rovnou ve čtyřech prezidentských debatách. Ihned se rozhořely spekulace, kde by prezidentské debaty měly být. Zeman velice brzy přislíbil prezidentskou debatu televizi Prima a deklaroval, že by nechtěl vystupovat v České televizi.

Miloš Zeman přistoupil na prezidentské debaty nejspíše kvůli „nepříznivému prvnímu kolu“. V něm sice drtivě vyhrál, ale téměř všichni poražení kandidáti (Pavel Fischer, Marek Hilšer, Michal Horáček, Mirek Topolánek i Vratislav Kulhánek) podpořili profesora Jiřího Drahoše.

Po krátké povolební analýze zjistil tým Miloše Zemana, že prezidentské debaty před prvním kolem jsou možnou cestou ke zvrácení nepříznivé situace.

V jakých médiích se budou prezidentské debaty konat?

Jiří Drahoš se vyjádřil, že by chtěl jednu prezidentskou debatu v České televizi a o místě konání druhé debaty, může rozhodnout současný prezident Zeman. Ten následně přišel s tvrzením, že je ochoten podstoupit dokonce debaty čtyři. Jiří Ovčáček oznámil v pondělí večer toto:

„Pan prezident přijal nabídku těchto televizních stanic účastnit se duelů s Jiřím Drahošem: Nova, TV Barrandov, Prima a Česká televize.“

Drahoš ovšem nechce přistoupit na Zemanem určovaná pravidla a tak si stál za svým stanoviskem:

„Přistupuji na dvě debaty. Za sebe jsem již navrhl Českou televizi. Je to médium veřejné služby, jehož nestrannost je kontrolována nezávislou institucí. Ve druhém případě je rozhodnutí na straně mého protikandidáta.“

Prezidentská debata v České televizi a na Primě

Nejpravděpodobnější je, že prezidentská debata bude v České televizi a na Primě. Česká televize chce podobně jako v kole prvním vysílat prezidentskou debatu den před druhým kolem prezidentských voleb 25. ledna 2018 již v osm hodin večer na programech ČT1 i ČT24. Formát prezidentské debaty v druhém kole by měl být konfrontační a měl by ho uvádět moderátor Václav Moravec.

Prezidentská debata televize Prima

Druhá prezidentská debata by měla být dva dny předem tedy v úterý 23. ledna v televizi Prima. Na televizi Prima by měla pořad uvádět pravděpodobně Terezie Kašparovská nebo Tomáš Hauptvogel, kteří uvádějí také Partii.

TV Prima „Prezidentská kancelář potvrdila na úterý 23. ledna po 20. hodině účast Zemana v živé diskusní show.“

Miloš Zeman prý přislíbil účast i na Nově, kde by měl být již tuto neděli v hlavním vysílacím čase. Pokud tedy Jiří Drahoš nepřijde, tak nechá místo pro one man show Miloše Zemana.

Na prezidentskou debatu v TV Barrandov Jiří Drahoš téměř jistě nepřistoupí, ale Miloš Zeman se tam téměř se stejnou jistotou v rámci předvolební kampaně ukáže. Ostatní internetové portály typu Seznam, Blesk nebo Aktuálně si nejspíše na prezidentskou debatu před druhým kolem prezidentských voleb mohou nechat zajít chuť.

Aktualizováno: 17. 1. 2018

Česká televize odvysílá debatu kandidátů na prezidenta z Kavčích hor 25. ledna 2018. Ještě včera se zdálo, že jediným možným adeptem na moderování debaty je Václav Moravec. Ten však moderování debaty odmítl již v neděli s tím, že nechce být hromosvodem kritiky České televize. Onou kritikou myslí především narážky ze strany příznivců Miloše Zemana.

Předchozí článekZeman by měl vyhodit Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého
Další článekRozpočet pro druhé kolo prezidentské volby je 10 milionů korun

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here