Volební preference politických stran v březnu 2018

1
2742
Volební preference politických stran v březnu

Volební preference politických stran v březnu 2018 a odhad jejich posunů začátkem jara. Poslední volební preference vydal STEM koncem února a ukazovaly stále na drtivou převahu hnutí ANO nad ostatními politickými subjekty.

Aktuální volební preference 2018

Největší změny zažívá ČSSD, která po klesajících preferencích  zavelela k obratu a jako hlavního kormidelníka si vybrala Jana Hamáčka. ČSSD nejspíše kývne na nabídku hnutí ANO a vstoupí společně do vlády s možnou podporou KSČM. Hnutí ANO se pohybuje na historicky nejlepším výsledku předvolebních preferencí, kdežto ČSSD téměř na historickém minimu okolo 7% (CVVM preference ČSSD určilo na 12%).

Piráti a ODS se přetahují o druhé místo a podle posledních průzkumů CVVM a STEM mají navrch právě Piráti. Jejich preference se v březnu budou pohybovat okolo 12%-14%.

KSČM a SPD mají podobná volební témata počínaje apelem na migrační nebezpečí a konče přímou demokracií. Jelikož se hlavní téma SPD příliš nehýbe a nerezonuje společností, tak preference SPD také klesají. Odhady i průzkum volebního chování od STEMu ukazují výsledky obou stran okolo 9% hlasů.

Strany na hraně uzavírací klauzule

Již před prezidentskými volbami se objevily průzkumy, jenž ukazovaly nízkou míru popularity a preferencí u politických stran TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Nejhůře na tom je paradoxně největší ze všech třech jmenovaných stran TOP 09, která vykazuje výsledky pod 5% hlasů. Starostové a nezávislí spolu s lidovci balancují na tenké hranici 5%.

Díky výše nastíněné koaliční spolupráci ANO 2011 se sociálními demokraty se nejspíše nebudou v nejbližší době konat předčasné volby a aktuální preference mohou těmto stranám posloužit pouze jako strašák.

Preference Realistů, Zelených a Svobodných

Málo se při preferenčních průzkumech hovoří o třech nejvýznamnějších politických stranách, které v podzimních volbách neprošly do Poslanecké sněmovny. Svobodní získali v těchto volbách 1,56% hlasů  a dosáhli alespoň na určitý finanční příspěvek za dosažený výsledek. Zelení zůstali pod touto hranicí a finanční příspěvek nezískali. Po volbách odstoupil lídr strany Matěj Stropnický a strana prochází celkovou proměnou.

Nedá se předpokládat, že by některá z těchto tří stran získala výrazně vyšší výsledek než v podzimních volbách . Jediná strana Realistů by si v preferenčních průzkumech mohla částečně polepšit (zhruba k hranici 1,5%).

Předchozí článekČeskoslovenské volby do parlamentu v roce 1946
Další článekRuské prezidentské volby a preference kandidátů na prezidenta

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here