Československé volby do parlamentu v roce 1946

0
5543
České volby 1946
Volby roku 1946

První volby po druhé světové válce se v Československé republice konaly na jaře roku 1946. Tyto volby byly jediné mezi druhou světovou válkou a nástupem komunistů v České respektive Československé republice k moci.

Situace před volbami 1946

Zvláštní situace nastala po druhé světové válce, kdy se v československých volbách do Ústavodárného shromáždění povolily pouze čtyři strany v Česku a čtyři na Slovensku. Tyto privilegované politické strany se shromažďovaly v takzvané Národní frontě Čechů a Slováků, kde byly strany v Česku: Komunistická strana Československa, Československá strana národně socialistická, Československá strana lidová a Československá sociální demokracie. Na Slovensku byly tyto čtyři privilegované a povolené strany: Demokratická strana, Komunistická strana Slovenska, Strana slobody, Strana práce.

Více než o tom kdo bude vládnout se rozhodovalo o poměru mezi vybranými stranami. Bylo domluveno, že nebude žádná opozice nebo vybraná koalice, nýbrž se na vládě budou podílet všechny strany zhruba podílem získaným ve volbách do Ústavodárného shromáždění. Proti politice Národní fronty se mohli voliči vymezit vhozením prázdných lístků do urny, kterých bylo nakonec něco okolo 0,5%.

Těsně před volbami byl změněn volební cenzus věku z 21 na 18 let. Celkem se k volbám dostavilo více než 7 milionů voličů v Čechách, na Moravě a Slovensku.

Výsledky parlamentních voleb 1946

Vítězem voleb v Čechách se stala Komunistická strana Československa s více než 43% hlasů. Byl to historicky nejvyšší výsledek této strany ve svobodných volbách. Po válce byla až naivní představa o fungování reálného socialismu v Rusku, které také bylo hlavním osvoboditelem od nacistických armád. Nejvíce hlasů získala KSČ v příhraničních regionech sudetech, kde se podpora KSČ pohybovala okolo 60%.

Československá strana národně socialistická byla v Čechách druhá se ziskem 25% a třetí stranou byla Československá strana lidová, jenž získala hlasy hlavně na Moravě. Poslední stranou byla Československá sociální demokracie s více než 14% hlasů. Na Slovensku drtivě zvítězila Demokratická strana s 60% hlasů a až druzí byli komunisté s polovičním procentním ziskem.

Povolební úpadek demokracie

KSČ po volbách velmi posílila a logickým vyústěním bylo jmenování premiéra vlády za KSČ Klementa Gottwalda. Vláda byla postavena na platformě široké koalice s převahou komunistických ministrů. První vláda Klementa Gottvalda vládla od  2. července 1946 do 25. února 1948. Dovršení převzetí moci KSČ bylo  tzv. Vítězným únorem, kdy celou Národní frontu a vládu ovládli ministři za KSČ.

Předchozí článekPavel Fischer senátor za Prahu 12?
Další článekVolební preference politických stran v březnu 2018

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here