Piráti v Poslanecké sněmovně

1
2260
Piráti v Poslanecké sněmovně

Známé české přísloví praví „Neříkej hop, dokud nepřeskočíš“. Piráti sice zatím jen vyskočili, ale vypadá to, že doletí velmi daleko. Téměř s jistotou se dá hovořit o překročení pomyslné louže, jenž je mezi 0%-5%. Piráti v Poslanecké sněmovně s velkou pravděpodobností zasednou a otázkou je teď spíše kolik.

Preference Pirátské strany

Piráti mají na dosah historický úspěch. Předvolební výzkumy jim připisují mezi 6%-9% hlasů a často je umisťují před SPD nebo TOP 09. Poslední preferenční výzkum vydaný koncem záři CVVM, jim přisuzuje 6,4% hlasů.  Behavio přisuzuje Pirátům velice slibný volební potenciál 14% a ukazuje nadmíru strategickou pozici této strany ve stranickém systému. Důležitým úkolem pro Piráty je zvládnout poslední fázi kampaně. Piráti nemají stálou voličskou základnu a tak musí zmobilizovat své příznivce. Mnoho lidí ve společnosti sympatizuje s pirátským programem i formou komunikace strany směrem k voliči.

Dalším významným plusem Pirátů je lídr strany. Ivan Bartoš má výborný verbální projev a neposkvrněnou minulost. Navíc vyzařuje auru člověka, který chce poměry v České republice zlepšit a zjednodušit lidem život – prostě působí upřímně.

Pirátské strany v Evropě

První pirátskou stranou v Evropě byla švédská „Piratpartiet“ v roce 2006.  Název politické strany byl odvozen od webu The Pirate Bay. Piráti jsou známí svým bojem za svobodné sdílení informací. Dále bojují za ochranu občanských svobod a proti byrokratické mašinérii.

Rodina pirátských stran je novou dynamickou rodinou stran vysoce spjatou s digitalizací lidské společnosti. Piráti se zaměřují na pokrokové techniky ve státní správě i samosprávě.  Uvidíme, co České republice přinese Pirátská strana v Poslanecké sněmovně – možná se dočkáme zjednodušení byrokracie nebo posílení svobody.

Potencionální koaliční partneři Pirátů

Piráti budou mít vyšší koaliční potenciál než SPD, ale nejspíše menší než KDU-ČSL. Piráti se vymezují vůči Andreji Babišovi a tak není vstup do koalice s ANO 2011 předpokládaný. Přitom by součet mandátů ANO 2011 a Pirátů mohl stačit na 101 většinu (při výsledcích na horní hranici potenciálu obou stran).

Předchozí článekVolební geografie pro volby do Poslanecké sněmovny
Další článekSázky na volební výsledky

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here