Vítězem druhého kola senátních voleb na Zlínsku je Tomáš Goláň

1
3567
senátor tomáš goláň
Senátor Tomáš Goláň za Zlín

V pátek 25. května a v sobotu 26. května se na Zlínsku konalo druhé kolo doplňujících senátních voleb za rezignujícího Františka Čubu. Z prvního kola konaném 19. a 20. května postoupila z prvního místa Michaela Blahová za KDU-ČSL a z místa druhého Tomáš Goláň za SENÁTOR 21.

Vývoj sčítání hlasů ve druhém kole senátních voleb

Těsně před 50 % sečtených okrsků byla situace až neuvěřitelně vyrovnaná. Michaela Blahová i Tomáš Goláň si zatím shodně udržovali přízeň přesně 50 % elektorátu v senátním obvodu 78. Zlín. Logika při sčítání je taková, že prvně se sčítají malé okrsky a na konec ty největší. V těchto větších okrscích se ukázal úspěšnější Tomáš Goláň.

Po polovině sečtených okrsků se do vedení prodral právě Goláň, jenž při téměř 60 % sečtených okrsků získal 50,66 % hlasů. Před druhým kolem byla ovšem favoritkou Blahová, která získala v prvním kole senátních voleb o více než 5 % navrch.

Goláň senátor
(Tomáš Goláň, nový senátor horní komory Parlamentu ČR)

Náskok Tomáše Goláně konstantně rostl a při sečtení 3/4 okrsků vedl v poměru 53,12 % ku 46,87. Při takovémto stavu by byl obrat velice složitý. Při sečtení 90 % okrsků měl Goláň již 54 %, ale s posledními okrsky zase mírně ztrácel. Nakonec Tomáš Goláň vítězství ve volbách uhájil!

Výsledky senátních voleb na Zlínsku

Účast v druhém kole senátních voleb na Zlínsku byla opravdu nízká pod 11 %, což potvrdilo předpoklady uvedené v článku z kola prvního. Senátní volby netáhnou a o to méně senátní volby doplňkové v obvodu, kde práci senátora značně zkompromitoval a zprofanoval František Čuba (minulý senátor za tento obvod).

Blahová-senát-kampaň
(Michaela Blahová a její mobilizační vizitka)

Vítěz senátních voleb

Vítězem senátních voleb v okolí Zlína se stal dlouholetý daňový poradce a otec tří synů Tomáš Goláň. Ve druhém kole dokázal zvrátit stav a porazil Michaelu Blahovou, která zvítězila v kole prvním. Goláně před druhým kolem podpořili Piráti, jejichž kandidát v kole prvním získal téměř 10 %.

Tomáš Goláň dokázal svými kompetencemi a dobře vedenou kampaní zvítězit a zařadit se do senátní lavice. Po 100 % sečtených volebních okrsků získal 53,78 % hlasů oproti 46,21 % hlasů jeho sokyně. Při malé volební účasti Goláň získal 5 991 hlasů, což je téměř dvojnásobek oproti prvnímu kolu. Michaela Blahová získala ve druhém kole voleb 5 148, tedy jen o tisíc hlasů více než v kole prvním.

Předchozí článekPrvní kolo senátních voleb obvod č. 78 Zlín 2018
Další článekVolební preference červen 2018 CVVM

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here