Zdeněk Bergman kandiduje za SENÁTOR 21 a s podporou dalších 4 subjektů na Teplicku

0
3051
Zdeněk Bergman Teplice
Bergman kandidát do Senátu na Teplicku.

Rozhovor životě a kandidatuře do Senátu se Zdeňkem Bergmanem, který kandiduje za Senátor 21 a s podporou dalších čtyř subjektů.

Prosím o představení pane Bergmane.

Jsem učitelem matematiky a zeměpisu a od roku 1992 ředitelem teplického gymnázia. Kromě pěti let studia na UK a roku vojny žiji pořád na Teplicku. Poslední čtyři roky jsem také opozičním teplickým zastupitelem.

Jaký máte program a témata pro senátní volby na Teplicku?

Mým programem je slušnost, odbornost, tolerance a pracovitost. Velmi mi záleží na tom, aby politika byla kultivovaným jednáním vzdělaných a čestných lidí. Chcete-li konkrétní témata, ve kterých chci přispět k pokroku, tak je to školství (otevřenost, celoživotní vzdělávání), státní správa (vstřícnost, efektivita, elektronizace) a péče o seniory (důstojný a aktivní život až do konce). Také se hlásím k co nejužší evropské integraci. Buďme hrdými Čechy, ale přátelme se s celou Evropou.

Co můžete občanům ČR nabídnout Zdeněk Bergman jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

„Být si vždy vědom svých povinností občana vůči svému národu, své zemi a své obci. Jim svým postojem, slovem i skutky projevovat neotřesitelnou věrnost a velkoryse jim věnovat své schopnosti a možnosti.“ Tahle slova cituji z etického kodexu Lions clubu Teplice, jehož jsem členem. Přesně takhle to totiž cítím.

A pokud jde o zkušenosti, tak 35 let pracuji ve školství, z toho 26 let v řídící funkci. Troufám si tedy tvrdit, že se v této oblasti dobře orientuji, znám slabá místa a mám i nápady, jak je odstranit.

Proč zrovna jako nominující hnutí Senátor 21?

Nominovalo mě sice hnutí Senátor 21, ale jsem zcela nezávislý. Tohle hnutí si totiž dalo za cíl dostat do senátu osobnosti, které nejsou vázány žádnou stranickou politikou. V případě úspěchu ve volbách tedy nebudu nijak omezen ve svobodě rozhodování resp. hlasování.

Jak probíhá senátní kampaň na Teplicku a co plánujete?

Kampaň je v plném proudu. Své aktivity a názory prezentuji na sociálních sítích (Facebook, Twitter), na blogu iDnes či na svém webu. Píšu články do tisku, mluvím v rozhlase, usmívám se z billboardů a plakátů, rozdávám zmrzlinu a letáky na ulicích, dělám přednášky, pořádám výlety, létám balónem, organizuji sbírky a předávám z nich plynoucí dary atd. Prostě se snažím, aby ti, kteří mě neznají, poznali, co jsem zač.

Jaký máte vztah k obvodu a městu Teplice?

Jsem teplický rodák. Prvních 25 let svého života jsem prožil v Mošnově – malé vesnici pár kilometrů od Teplic, ve kterých bydlím už 34. rok. Jsem hrdým lokálním patriotem. Problémy, které trápí náš okres, chci zviditelňovat a hlavně řešit.

Jaký máte rozpočet na kampaň do Senátu na Teplicku?

Dohromady je to asi 300 tisíc korun. Největší část (134 500 Kč) jsem získal od dárců formou crowdfundingu. Tato podpora mě velmi povzbudila a jsem za ni vděčný. Všechny dary včetně mého vlastního příspěvku jsou samozřejmě dohledatelné na transparentním účtu.

Znáte Vaše protikandidáty?

Z osmi dalších kandidátů v okrese Teplice znám jen dva. Pan Pavel Šedlbauer je bezpochyby slušný a schopný člověk, pan Jaroslav Kubera je dobrý řečník.

Kdo si myslíte, že se dostane do druhého kola?

Ve druhém kole si to rozdám s dosavadním senátorem Jaroslavem Kuberou.

Předchozí článekNečekejte ode mne líbivé řečičky, Aleš Hemer kandiduje do Senátu na Benešovsku, Praha-východ
Další článekSenátor Patrik Kunčar obhajuje svůj mandát ve volebním obvodu Zlín

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here