Andrej Babiš jako neotřesitelný lídr ANO | Jak vydrží dlouho v politice?

0
3937
Babiš průzkum Median demise
Andrej Babiš premiér ČR

Andrej Babiš obhájil v polovině února 2019 místo předsedy hnutí ANO. Jinak si to nedovedl nikdo jiný ani představit. Hlavní zakladatel, miliardář a současný premiér ČR je tak ikonickou postavou svého hnutí, že si v současné době nikdo hnutí ANO bez Andreje Babiše nedovede představit.




ANO je k osobě Andreje Babiše neuvěřitelně personalizované a v míře personalizace lze hnutí ANO srovnávat pouze s SPD, kde Tomio Okamura pro jistotu své celé jméno vryl do názvu politické strany, aby ho nikdo z tohoto projektu nemohl jen tak vyštípat.

Jak vydrží či zůstane dlouho Andrej Babiš v politice?

Vždy když je někdo bytostně nepostradatelný pro chod celku, tak začnou vyplouvat na povrch spekulace: co by se stalo s hnutím ANO, kdyby Andrej Babiš skončil s politikou? O kolik by klesly průzkumy volebních preferencí ANO.

I když by se mohlo laikovy neznající české reálie zdát, že by pro hnutí ANO byl odchod skandály ověnčeného Andreje Babiše úlevou, tak nejspíše opak je pravdou. Babiš a jeho tým náramně vynikají ve spinování (otáčení) kauz a zdánlivých patálií k jejich samotnému prospěchu.

Časem se jako věrný pobočník v ANO vyprofiloval Jaroslav Faltýnek, který dostal důvěru i na únorovém sněmu spolu s lídrem Andrejem Babišem. Je ovšem otázkou, jestli by dokázal Faltýnek převzít roli hlavního lídra strany.




Babiš stejně dlouho jako Berlusconi

Andrej Babiš dříve veřejně proklamoval, že po tomto volebním období předá otěže mladším. Nyní po sněmu ANO již své minulé tvrzení vyvrátil a chtěl by ještě jednou vyhrát volby a stát se prezidentem České republiky.

Babišův příběh skýtá jisté podobnosti s ještě nedopsaným příběhem bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Oba se stali úspěšnými podnikateli a nakonec jim jejich podnikatelské aktivity přinesly pohádkové bohatství, avšak ambice obou přerostla v politické angažmá s vlastním subjektem.

Také mají oba problémy se zákonem, Silvio Berlusconi ovšem nejen majetkového charakteru.

Silvio Berlusconi v roce 2019 oslaví 83 narozeniny a do politiky vstupoval téměř na rok ve stejném věku jako Andrej Babiš, tedy zhruba v 57 letech.

Otázkou zůstává, jestli Andrej Babiš i v tomto půjde ve šlépějích Berlusconiho. Pokud ano, tak se může stát, že v Poslanecké sněmovně nebo dokonce na postu premiéra budeme Andreje Babiše vídat ještě v roce 2035.




Andrej Babiš prezident?

Také je zde další logická možnost, kterou již při prezidentských volbách 2018 mnozí nenápadně vytahovali. Andrej Babiš by mohl po konci mandátu Miloše Zemana usilovat v prezidentských volbách 2023 o prezidentský úřad.

Podpora Babišovi zatím nechybí a v roce 2018 se ukázalo, že zas tak silné osobnosti se do prezidentských voleb nehrnou.

Předchozí článekPolitické strany kandidující do Evropského parlamentu 2019 | Lídři, hodnoty a postoje
Další článekVolební preference CVVM | únor, březen 2019

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here