Tomio Okamura již nebude v názvu strany SPD

0
2042
tomio.cz Tomio Okamura na Instagramu
Tomio.cz

Na sobotní celostátní konferenci SPD v Praze si strana odhlasovala zkrácení svého názvu. Jméno Tomia Okamury po čtyřech letech od založení strany vypadne z názvu a nový celý název tak bude jen Hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Kult Tomio Okamura a projekt SPD

Tomio Okamura společně s Radimem Fialou založili v roce 2015 politický subjekt Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Oba působili v Úsvitu přímé demokracie, od kterého se nakonec odpoutali za poměrně napjatých okolností. Odnesli si však know-how, jak založit úspěšnou politickou stranu s vlasteneckým programem a populistickou rétorikou programem.

SPD v začátcích především potřebovala na jméno či značku Tomio Okamura přetáhnout voliče Úsvitu. To se novým okamurovcům povedlo a téměř celý elektorát šel za novým předsedou Tomiem Okamurou, který o dva roky později triumfoval v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny, kde zaznamenal výsledek přes 10 %.

Kdo by si před devíti lety vsadil na to, že bizarní podnikatel s japonskými kořeny dělající cestovku s plyšovými mazlíčky může vést stranu s vlasteneckým programem?

SPD a letošní zkouška eurovoleb

SPD měla tento rok mírné problémy s voličskou podporou, když před volbami do Evropského parlamentu ve volebních průzkumech preferencí někdy nedosahovala ani 5 %.

K tomu ještě přišly personální problémy a silné hlasy poslance Lubomíra Volného. Situace lehce připomínala Úsvit v roce 2014. SPD a její předseda Okamura však vše poměrně dobře ustáli a vysvědčením jim byl relativní úspěch v květnových eurovolbách a dva noví europoslanci.

Vysoká personalizace SPD

SPD byla a stále je extrémně personalizovanou stranou k osobě Tomia Okamury, který straně i přes deklarace vysoké vnitrostranické demokracie vládne poměrně pevnou rukou.

SPD je i díky svému dosavadnímu názvu, který obsahoval jméno předsedy strany, nejvíce personalizovanou stranou na české politické scéně. Tomio Okamura a jeho sociální sítě také obstarávají hlavní informační kanál SPD.

Za dosavadní fungování SPD Tomio Okamura chodil do drtivé většiny debat, kam SPD měla pozvánku.

Vyškrtnutí jména Okamura a změna názvu

Nyní podle všech informací po 4 letech fungování strany sám Tomio Okamura požádal o vyškrtnutí svého jména z názvu politické strany.

Pro SPD je to nový krok k větší vnitrostranické demokracii a nižší závislosti na svém lídrovi.

SPD čeká v následujících měsících další těžká výzva v podání ambiciózní politické formace Václava Klause mladšího, Trikolóra. Tato strana cílí svoji rétorikou nejen na voliče ODS, ale především na voličstvo SPD.

Uvidíme, jak si SPD pod upraveným názvem povede v podzimních volebních průzkumech. Nyní má Trikolóra podle aktuálního volebního modelu Českých voleb již přes 2 % hlasů.

Předchozí článekAktuální volební preference červenec 2019 | České volby
Další článekNejbohatší Čech Petr Kellner: Politika, spojenci a idee!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here