Nejbohatší Čech Petr Kellner: Politika, spojenci a idee!

0
4547
Petr Kellner politika
Petr Kellner politika

Moc a peníze jsou dvě propojené nádoby. Nejbohatším Čechem je Petr Kellner, avšak za nejmocnějšího Čecha současnosti je považován Andrej Babiš, který ke svému pohádkovému bohatství připojil i nejvlivnější politickou funkci, premiéra ČR.

Nebo je snad mocnějším Čechem Petr Kellner, který ovládá politické rozhodování ze zákulisí? Jaké má Petr Kellner politické názory a s kým souzní?

Obsah článku

Petr Kellner – cesta na vrchol

Pojďme si telegraficky shrnout úspěšnou cestu Petra Kellnera za pohádkovým bohatstvím, které časopis Forbes ke dni 1. července 2019 odhadl na 15,5 miliardy dolarů (364 miliard korun).

  • 2006 – 75 miliard korun
  • 2009 – 126 miliard korun
  • 2013 – 202 miliard korun
  • 2016 – 210 miliard korun
  • 2019 – 364 miliard korun

Již mladého Petra Kellnera to táhlo k financím. Studoval v roce 1982 ekonomku v Liberci a v roce 1986 Vysokou školu ekonomickou v Praze. Následně dělal referenta zahraničního obchodu. Ano, i druhý nejbohatší Čech, Andrej Babiš dělal za minulého režimu v zahraničním obchodu, kde načerpali důležité informace k jejich dalším podnikatelským krokům.

Petr Kellner se podnikáním bavil, a když se rozhodoval v čem začít podnikat, tak ho to táhlo k financím.

Informace jsou nová ropa!

Klíčové informace byly vždy zásadní.

Kde jinde mohla být tato strmá cesta za úspěchem odstartována než v divoké privatizaci 90. let. Petr Kellner založil v roce 1991 v Teplicích PPF investiční společnost, kde byl kapitál dodán ze státního podniku Sklo Union. V tomto úspěšném startu měl Kellner a jeho spolupracovníci nejspíše tajné informace k probíhající privatizace, díky kterým dokázali z této akce vytěžit solidní startovní pozici!

Petr Kellner viděl do karet rozjíždějící se privatizace.

Petr Kellner přilákal na 200 firem, kde byly privatizační fondy v hodnotě 5 miliard korun při první vlně privatizace. Významnější byl co do objemu již pouze neblaze proslulý Viktor Kožený. Zde můžeme chytit druhou politickoekonomickou linku Kellnerova života. Jeho pohádkovou cestu nastartoval Václav Klaus, privatizace a liberální ekonomika.

V roce 1996 přišla transformace České pojišťovny, která byla PPF svěřena akcionáři za účasti vlády ČR. Tehdejší ministr financí Ivan Kočárník se následně stal členem představenstva.

Po roce 2000 nastala velká expanze za hranice ČR a následně i za hranice Evropy. Především východní trhy představují pro PPF zásadní pilíře businessu.

Struktura majetku Petra Kellnera

44 % FINANCE | Air Bank a Home Credit

39,1 % TELEKOMUNIKACE | O2 a Cetin

10,2 % REALITY | Millennium Tower v Rotterdamu nebo Argen Office

0,6 % POJIŠŤOVNICTVÍ

0,3 % MOVITÝ MAJETEK | Letadla a auta

Na rozdíl od Andreje Babiše má vysoké procento podnikatelských aktivit Kellner v zahraničí. Čínský a ruský trh patří k hlavním oporám impéria PPF.

Petr Kellner | Politické názory

Petr Kellner ideově značně souzní s bývalým prezidentem Václavem Klausem, což bude částečně způsobeno i podmínkami, které Klaus nastavil při privatizaci.

Petr Kellner = pravicově konzervativní

Mnohé texty propojují životy a podnikání Václava Klause a Petra Kellnera ještě více. Tvrdí, že Klaus vydláždil PPF cestu v ČR a významně pomohl z pozice prezidenta České republiky otevřít dveře v Rusku a Číně.

Jisté je, že určitý specifický vztah mezi bývalým prezidentem a Kellnerem byl a je, avšak tento vztah může pramenit právě z ideového a názorového politickoekonomického souznění.

Před nedávnem se objevila výroční zpráva PPF, kde Petr Kellner vyslovil poměrně netradičně určité politické poselství. Jelikož Kellner dává průchod svým názorům a soukromí jen velmi zřídka, tak je toto možné brát jako politické zařazení, varování a podle mnohých, i zařazení k vyšší přímé politické angažovanosti.

Základní hodnoty jsou podle Kellnera svoboda, pracovitost, podnikavost a úcta k tradicím.

Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládána ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot.

Do médií se vyjadřuje tak málo, že výroční zpráva a její předmluva je opravdu velmi pečlivě sledována a interpretována. Především vyzdvihnutí rovnostářství a individuální nárokovosti zaujalo nejednoho politického komentátora.

Na co Kellner upozorňuje:

  • Rovnostářství – V Evropě jsou stále vyšší daně, což odnáší především střední třída, která je silně daněna. Na druhé straně jsou velmi štědře podporování nezaměstnaní, nepřizpůsobivý či cizinci.
  • Tradiční hodnoty – Pracovitost je v mnohých evropských státech oceněna vyšším zdaněním a životní úroveň tvrdě pracujícího nebo nezaměstnaného je téměř totožná. To vytváří nezdravé prostředí, kde střední třída táhnoucí ekonomiku ztrácí motivaci a víru ve spravedlnost. Rodina jako ekonomický celek bývá zpochybněna a je znevýhodňována.

Já tady začnu financovat aktivity, které patří do konzevativního spektra společenské debaty.

Lenka Zlámalová – interpretace výroční zprávy PPF

Petr Kellner svým medailonkem ukazuje, kde je jeho ideové ukotvení a čemu věří. Částečně se tím vymezuje vůči Andreji Babišovi, který dělá populistickou politiku a populistická opatření (slevy na jízdném, důchody).

Kellner tíhne k pravicovým opatřením, která v dnešní Evropě značně absentují. Je proti vysokému zdanění a stále většímu přerozdělování prostředků.

PPF dlouhodobě sponzoruje Institut Václava Klause, který se právě tyto hodnoty snaží šířit.

Cílem Institutu Václava Klause je šířit myšlenky svobody a volného trhu, bránit tradiční hodnoty a podporovat politickou demokracii.

Petra Kellnera pojí společné cesty do Číny se současným prezidentem Milošem Zemanem. Miloš Zeman však podle dostupných informací nejbohatšímu českému občanovi nestraní a příliš mu s businessem v Číně nepomáhá.

Trikolóra a Kellner?

Petr Kellner může částečně stát i za vzestupem nové politické strany Trikolóra, jejíž vůdčí silou je Václav Klaus mladší. Pokud za vzestupem této strany nestojí, tak jí bude minimálně veřejně či spíše neveřejně podporovat. Jak jsme viděli v minulých letech na příkladu ANO 2011, tak mít v první linii nebo v zádech miliardáře, se může vyplatit.

Trikolóra má potenciál v příštích parlamentních volbách uspět velmi dobře, i když její volební preference nejsou ještě ani na úrovni volební klauzule. Společenský poptávka po pravicové konzervativní straně je stále vyšší a ODS již tento směr značně opustila.

Předchozí článekTomio Okamura již nebude v názvu strany SPD
Další článekŠmarda za ČSSD se vzdá nominace na ministra kultury

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here