ANO, KSČM a TOP 09 ztrácí | Volební preference Kantar CZ, červen 2020

0
14619
Volební preference Kantar CZ červen
Volební preference Kantar CZ červen

Když tradičně oznamoval Václav Moravec volební preference politických stran z průzkumu Trendy Česka od společnosti Kantar CZ pro Českou televizi, tak avizoval pokles hnutí ANO jako hlavní výstup/zprávu z tohoto průzkumu. ANO opravdu od minulého průzkumu Kantar CZ ztratilo 2,5 %, ale stále si drží bezpečně první místo s 31,5 % hlasů (o 2,5 % více než byl volební výsledek v roce 2017).

Co přinášejí volební preference Kantar CZ v červnu?

Kam zamířili voliči od hnutí ANO? Dle analytiků Kantar CZ nejčastěji uváděli Českou pirátskou stranu a ČSSD. Hlavní důvod byl následující:

Zklamání ze zneužití pandemie k prosazení vlastních zájmů hnutí ANO nebo jeho členů.

Co voliče odvádí od ANO?

ANO nemusely prospět dva menší skandály, které se točily okolo korupčních praktik v komunální buňce ANO a tandemu Faltýnků. Druhá negativní kauza okolo hnutí ANO se zase týkala trestního oznámení, které podal Středočeský kraj na záchranářku upozorňující na nedostatek zdravotního materiálu. Zde je nejen o tom rozhovor s Andrejem Babišem.

Pro paní hejtmanku Jermanovou není dobře, když se takto prezentuje v mediálním prostoru. 

Andrej Babiš

ANO se i po tomto průzkumu ovšem daří velmi dobře. V porovnání s obdobím přesně před rokem, kdy probíhaly protesty proti premiérovi Andreji Babišovi, má strana stále o 4 % více. Průzkum Kantar CZ v červnu 2019 zde.

Druzí Piráti a třetí ODS

Piráti si opět o procento polepšili a především v průzkumech Kantar CZ mají značný náskok před třetí ODS. V tomto průzkumu mají Piráti 17 % a ODS pouze 13,5 %.

Nejen dle posledního průzkumu můžeme zaznamenat, že se k Pirátů často přiklánějí středo-levicoví voliči, kteří opouštějí ANO, ČSSD i KSČM. Tím, že Piráti integrují voliče těchto „vládních stran“, tak mají otevřenou cestu k tomu, tento typ voličů oslovit v předvolební kampani. Piráti se stále více v očích veřejnosti profilují jako středo-levicová strana a tím mají velký potenciál oslovit právě dřívější nepříliš konzervativní voliče sociálních demokratů i komunistů.

ODS si mírně polepšila stejně jako SPD, avšak lídři těchto stran nejsou v současné době mediálně příliš vidět. Pro ODS je povstání z popela pod vedením Petra Fialy velmi pomalé, a i když si od minulých voleb strana mírně polepšila, tak se čekalo, že podpora ODS bude daleko větší. Pro pravicově orientovanou stranu by měla následující krize představovat příležitost, kterou bude třeba uchopit za správný konec.

8 stran v Poslanecké sněmovně

Ze současných politických stran by se přes volební klauzuli nedostala KDU-ČSL se 4 %. Další čtyři strany jsou jen těsně nad čarou (ČSSD, STAN, TOP 09 a KSČM).

Nejvíce znepokojivou křivku mají komunisté, kteří si pravidelně každý rok odepisují zhruba procento podpory. Mezi staršími voliči jednoznačně převládá přesídlení k hnutí ANO, které je mnohem více na očích v médiích pro tuto cílovou skupinu, kdežto KSČM nedokáže ze své podpory vlády vytěžit žádné politické body a také reálně tato strana s ničím novým nepřichází. Tohoto faktu si nejspíše všimli nyní i v samotné straně chtějí před posledním rokem podpory vlády více prostoru a revizi smlouvy. Držení současné pozice KSČM by totiž ještě mohlo uspíšit sestup této strany.

TOP 09 dopadla velmi špatně v nedávném volebním průzkumu společnosti STEM, kde získala pouze přes 3,3 % hlasů. Hlavní nenáviděná i milovaná tvář Miroslav Kalousek se více mediálně schoval a nyní bude důležité oslovit také nové voliče. TOP 09 bude mířit nejspíše hodně do elektorátu Pirátů, kde se budou snažit ulovit pravicověji smýšlející voliče. Právě při pohledu na volební model agentury STEM by dávalo smysl propojení TOP 09 a STAN před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

Formu všech stran prověří podzimní krajské volby, z kterých půjde i kvůli koalicím jen částečně odvodit forma na celostátní úrovni.

Porovnání s volebním modelem STEM

Volební model STEM, který vyšel několik dní před modelem Kantar CZ, ukazuje silnější pozice vládních stran i KSČM. Na druhé straně ukazuje i velmi slabý výsledek TOP 09 a STAN. Piráti si v tomto průzkumu drží druhé místo před ODS, ale obě strany mají horší výsledky.

Volební preference STEM červen 2020
Volební preference STEM červen 2020
Předchozí článekTop online kasina v České republice: Získejte bonusové nabídky pro rok 2021
Další článek6 stran na hraně sněmovny | Volební preference Kantar CZ, červenec 2020

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here