6 stran na hraně sněmovny | Volební preference Kantar CZ, červenec 2020

1
16178
Volební preference červenec 2020 | Kantar CZ
Volební preference červenec 2020 | Trendy Česka

Tradičně nejpopulárnější měření volebních preferencí Trendy Česka vytvářené pro Českou televizi ukázalo trvající formu hnutí ANO, mírné posílení Pirátů i 6 stran na hraně vstupu do Poslanecké sněmovny.

Co si vzít z volebních preferencí Kantar CZ z července 2020?

Rozhodně jedním z nejzajímavějších faktů je soustředění 6 politických subjektů okolo magické hranice 5 %, která jsou nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny. Šestice stran se pohybuje v rozmezí statistické chyby, což vytváří u těchto stran vice než rok před volbami značné pnutí.

V bezprostředním ohrožení jsou sociální demokrati s 5 % hlasů a také KSČM s 5,5 %, pro kterou není současná podpora vlády příliš výhodnou. KSČM se může jen těžko vymezovat k vládním krokům a na druhé strany nemůže prezentovat ani vládní úspěchy.

ANO na 32 %

Hnutí ANO má stále přes 30 % (o půl procenta více než minulý měsíc) a je na tom lépe než v minulém roce v tuto dobu, kdy se do průzkumů promítaly masivní protesty.

Hnutí ANO má s tímto výsledkem také slušně nabito do podzimních krajských voleb, kde může procentuálně atakovat v některých regionech i 37 %.

Piráti se blíží 20 %

Piráti se v průzkumech nadechují k metě 20 %, což by znamenalo téměř zdvojnásobení podpory této strany od úspěšných voleb 2017. Výsledky České pirátské strany v šetřeních Kantar CZ vykazují nejvyšší hodnoty ze všech relevantních šetření, například proti agregovanému modelu od ČV. Díky tomu jsou i tyto průzkumy Piráty nejčastěji sdíleny.

volební preference červen 2020 Piráti
Příspěvek Ivana Bartuše na Facebooku.

Rozdíl mezi Piráty a ODS je v tomto průzkumu již významných 5 %. Ukazuje se, že ODS nedokáže mobilizovat pravicové voliče a přetáhnout je zpět od hnutí ANO, kam jich dle všech informací přeběhlo nejvíce. Toto by měla být největší ambice pro ODS před parlamentními volbami.

6 politických subjektů okolo 5 %

Vlastně poměrně překvapivě nejlépe dopadlo hnutí STAN, které s 6 % vévodí této skupině stran. Tyto strany budou bojovat o voliče a příznivce především mezi ideově spřízněnými stranami.

  • ČSSD se bude přetahovat s KSČM
  • TOP 09 s hnutím STAN a KDU-ČSL
  • SPD s Trikolórou

Trikolóra je zatím v pozadí na 3 % hlasů, ale jako nový subjekt je z podstaty věci v průzkumech podceňována/podhodnocena. Dá se ovšem předpokládat, že Trikolóra bude výrazně skrze svého předsedu oslovovat voliče nejen SPD ale také ODS či ANO.

Možným logickým vyústěním je, že voliče, které ODS ukradlo hnutí ANO díky zklamání z politiky a skandálů ODS, nyní osloví Václav Klaus mladší a jeho Trikolóra. Nový politický subjekt bez větší minulosti má mnohem vyšší potenciál oslovit nové voliče než zajetá politická strana jako je třeba KDU-ČSL, která voliče rekrutuje diametrálně odlišným způsobem.

Současné volební preference na celostátní úrovni ovlivnila již také rozbíhající se kampaň do krajských voleb a v příštích měsících se vliv ještě znásobí. V říjnu si pak na výsledcích krajských voleb budeme moci částečně ověřit, jak moc volební preference odrážejí zkutečné nálady ve společnosti.

Předchozí článekANO, KSČM a TOP 09 ztrácí | Volební preference Kantar CZ, červen 2020
Další článekANO bere komunistům voliče, ČSSD zase identitu

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here