ANO bere komunistům voliče, ČSSD zase identitu

0
2657
ČSSD změna loga
ČSSD změna loga

Pokud sledujete ČSSD například na sociálních sítích, tak jste jistě zaznamenali, že tato strana změnila své logo. U loga to ovšem nezůstalo a sociální demokraté se po dlouhých letech oprostili od oranžové, s kterou si voliči tuto stranu spojují.

ČSSD | Změna loga i identity

ČSSD za svojí historii změnila logo hned několikrát. Někdo si možná vybaví, že nová rudá/červená barva již v dřívějších kreativách figurovala.

čssd loga v historii
ČSSD – některá loga z historie

A jaký byl důvod změny?

První příčinou změny budou blížící se senátní a krajské volby. ČSSD je ve volebních preferencích daleko za svým očekáváním. Takže zdánlivě tato strana nemá změnou co ztratit.

Potřebuje získat voliče od hnutí ANO zpět. Jak toho docílit?

Ještě více se odlišit a posunout se doleva?

ČSSD se snaží posunout více doleva. Tam, kam Andrej Babiš ani s jeho skvělým marketingem nemůže dosáhnout tak, aby si udržel i konzervativní či středo-pravicové voliče.

Někteří představitelé ČSSD, typicky Jana Maláčová, se vyjadřují stylem, který musí ANO odmítat. Tím se sociální demokraté alespoň částečně vymezují a odlišují od hnutí ANO. Je to pro tuto stranu z hlediska boje o přežití dobře?

Nejspíše se to jeví jako správná strategie. Pokud by ČSSD hrála stále tu stejnou roli, tak by to za rok na oněch vytoužených 5 % nemuselo stačit.

Sečteno a podtrženo může posun doleva získat levicové voliče hnutí ANO a také přilákat některé mladší voliče KSČM.

Jak komunisté ztrácejí hlasy i identitu?

Pro KSČM byla podpora této vlády nejspíše posledním větším vzplanutím. Pozice komunistů především v současné koronavirové krizi byla přímo nešťastná. Nemohli nic a nebyli vidět.

Z průzkumů pak vyplývá, že paradoxně voliči komunistů přecházejí k druhému nejbohatšímu muži v zemi. Dokáže jim totiž dát srozumitelné odpovědi na jejich otázky, ukázat směr a dát pocit jistoty.

Poslední průzkum Kantar CZ přisuzuje KSČM 5,5 % hlasů.

Ty levicovější voliče si ale chtějí sociální demokraté ukrojit zpět. Zrudnutí by mohlo pomoci. Formu všech subjektů uvidíme částečně v podzimních volbách, kde bude také zajímavé sledovat, jak se bude dařit senátním kandidátům ČSSD. V některých regionech má ČSSD ještě poměrně silné postavení díky lokálně známým osobnostem.

A co ti komunisté?

Dle současných informací soudím, že se za rok do Poslanecké sněmovny nedostanou nebo velmi těsně s 5 %.

Předchozí článek6 stran na hraně sněmovny | Volební preference Kantar CZ, červenec 2020
Další článekTypy hazardních her v českých online kasinech

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here