Aktuální volební preference květen 2020 | České volby

0
14668
Volební model České volby květen 2020
Volební model České volby květen 2020

Aktuální volební preference v květnu 2020 jsou silně ovlivněny pandemií koronaviru. Jak ukázal také nedávný volební průzkum Kantar CZ, tak krizový stav v současnosti přeje vládnímu hnutí ANO s výsledkem přes 30 %. V květnovém volebním modelu od Českých voleb získalo hnutí ANO 32,9 % a v týden starém měření volebních preferencí od společnosti Kantar CZ pro Českou televizi dokonce 34 %.

Květnový volební model České volby

Za hnutí ANO je stále velmi populární Andrej Babiš, který sbírá vysoká procenta důvěry ve vztahu k řešení krize. Pod velkým tlakem je ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i ministryně financí Alena Schillerová.

Adam Vojtěch měl v měsíc starém průzkumu nejhorší reputaci z exponovaných osob a Alena Schillerová se v poslední době potýká s velkým tlakem veřejnosti i médií, mimo jiné i díky stavu její angličtiny, který objevila jedna z reportérek. Andrej Babiš je tak pro své podporovatele hlavním argumentem, proč volit hnutí ANO.

V začátcích krize zvládal velmi dobře situace Jan Hamáček a ozývaly se hlasy, že by mohl díky své popularitě přitáhnout nějaké voliče zpět k ČSSD. V současném volební modelu můžeme však pozorovat spíše trend opačný. V následujícím grafu můžeme vidět, jak volební preference nyní interpretují v ČSSD.

ČSSD volební preference
Volební preference SANEP. Zdroj: Oficiální FB profil ČSSD

ČSSD je s 6,7 % od minulého měsíce ve volebním modelu mírně klesla. Problém mají také komunisté, kteří s 5,3 % z dlouhodobého hlediska mírně klesají. Po příštích volbách je zde reálná šance, že Poslanecká sněmovna zasedne bez zástupců KSČM. ČSSD i KSČM ztrácí volební přízeň především ve prospěch hnutí ANO, které je hlavní vládní stranou.

ODS a Piráti

Volební podporu si ověříme v podzimních krajských volbách, kde ovšem v mnoha krajích budou strany kandidovat v koalicích. Dle všech průzkumů mají Piráti i ODS podobné volební preference. Konkrétně podle volebního modelu Českých voleb mají obě strany přes 13 %. Dle všech měření obě strany od voleb v roce 2017 posílily.

Možnou představu o rozložení sil v příští Poslanecké sněmovně značně narušuje pět stran (STAN, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a SPD), které se pohybují pouze v půl procentu mezi 5 – 5,5 %. Jedná se tedy o rozsah, který je v rozpětí statistické chyby a může se tak klidně stát, že tři ze zmíněných pěti stran mají reálnou formu nižší než je 5 % a volební klauzule – tak se do Sněmovny nedostanou a jejich hlasy „propadnou“.

Budoucí vývoj volebních preferencí

Budoucí vývoj volebních preferencí značně ovlivní konec nouzového stavu v ČR a zvládnutí této situace. Jisté je, že při zavádění opětovných opatření by se vládní strany mohly dostat do nelibosti některých voličů. Voliči se rozhodují především v ideových blocích. To znamená, že voliči ANO se nejpravděpodobněji vrátí k ČSSD, KSČM nebo SPD.

Vláda zatím příliš nesáhla na peníze voličů při svých opatřeních a očekávané škrty nepomohou v popularitě nikomu. Vládní strany mají tak dvě možnosti. Buď být více rozpočtově odpovědní nebo začít zavádět nepopulární opatření k zmírnění dopadů krize vyvolané pandémií koronaviru.

Předchozí článekVolební preference Kantar CZ, květen 2020 | ANO má 34 %
Další článekTop online kasina v České republice: Získejte bonusové nabídky pro rok 2021

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here