Volební preference Kantar CZ, květen 2020 | ANO má 34 %

3
22824

Volební model preferencí od společnosti Kantar CZ, Trendy Česka, který je vytvářen pro Českou televizi, ukazuje silnou podporu hnutí ANO. Dle většiny měření volebních preferencí za dobu pandemie covid-19 posílilo vládní hnutí ANO, avšak ČSSD je daleko za očekáváním na 5,5 %. Nejsilnější opoziční stranou jsou Piráti.

Volební preference Kantar CZ – květen 2020

Volební preference stran na přelomu dubna a května 2020 měla silně ovlivnit reakce subjektů na krizovou situaci a vládní opatření. Hodnocení zvládnutí situace vidí voliči dle průzkumu spíše pozitivně. Negativní hodnocení si vláda vysloužila především z řad opozičních voličů, což na její volební preference nemá logicky téměř žádný vliv.

ANO by s 34 % výrazně posílilo a získalo by minimálně 90 křesel v Poslanecké sněmovně. Oproti tomu ČSSD a KSČM jsou s 5,5 % jen těsně nad hranicí volební klauzule nutné pro vstup do dolní komory Parlamentu ČR. Odhadovaný přesun voličů je především z táborů komunistů a sociálních demokratů k hnutí ANO. Voliči mezi těmito stranami nevidí příliš rozdíl a v hnutí ANO spatřují jako jasného lídra tohoto ideového bloku.

Pro hnutí ANO by paradoxně toto vysávání voličů svých partnerů mohlo být nebezpečné v případě, že by se strany KSČM a ČSSD nepřehouply přes 5 % v příštích parlamentních volbách.

Piráti a ODS

Česká pirátská strana a ODS se již od voleb v roce 2017 přetahují o druhé místo ve volebních průzkumech preferencí. Nyní se opět přelily pomyslné hlasy více k Pirátům, kteří posílili na 16 % a ODS si naopak mírně pohoršila. Piráti mají celkově vyšší zisky u volebního modelu Kantar CZ oproti například CVVM či Medianu. Například v souhrnném volebním modelu od Českých voleb je pořadí Pirátů a ODS dlouhodobě opačné.

Dle autorů průzkumu se nejedná o přímý přeliv mezi voliči ODS a Pirátů, ale spíše o dlouhodobé váhání mezi všemi opozičními stranami.

Z tohoto pohledu dopadla nadprůměrně TOP 09 s 6,5 %, kde se ukázalo, že minulý lídr strany Jiří Pospíšil mohl straně ubírat určitou část voličů.

Strany na hranici 5 %

Již tradičně se okolo 5% volební klauzule objevuje značný počet politických stran, což výrazně zhoršuje možnost odhadnout počty jednotlivých mandátů i pro jednotlivé velké strany i celkový počet stran ve Sněmovně. Strany s výsledkem do 1 % od 5 % se vyskytují v rozpětí statistické chyby.

Jak je již řečeno výše, tak současná vládní ČSSD i podporující KSČM nemají jistotu vstupu. Podobně není jisté, jestli by se do Poslanecké sněmovny dostal STAN a KDU-ČSL.

Trikolóra získala v průzkumu Kantar CZ pouze 2,5 % hlasů, což může být také daní za to, že se jedná o novou stranu, která se ještě neúčastnila voleb.

Společnost KANTAR CZ, s. r. o. vytvořila dubnový/květnový volební model na vzorku 906 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení v české společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání a místo bydliště).

Předchozí článekKonec nouzového stavu 17. listopadu? Následky epidemie
Další článekAktuální volební preference květen 2020 | České volby

3 KOMENTÁŘE

    • Protože se lidé rozhodují vlastní hlavou navzdory usilovné mainstreamové propagandě protičeských zájmů globalistických byrokratů z EU a bez ohledu na zbožná přání hysterické hrstky řad neomarxistů z řad chvilkařských aktivistů. Já osobně bych ANO nevolil ale jako demokrat nezaslepen ideo-extrémismem respektuji vůli lidu a neovlivněn mas-mediální masáží vlastně chápu důvody jeho volby. 30% preference si drží už roky, takže na Covid ani krizi bych to nesváděl. Smůla drazí pirátští internacionalisté a eurofilové nechte si ty vaše cizími elitami financované kompra, manipulace, revoluce a pokusy o puče někde do 50. let nebo do latinské Ameriky. V naší staré republice zocelené nacismem, komunismem a divokým kapitalismem to jinak než ve volbách nepůjde. Chce to pracovat na kampani a hlavně lepší program! Jinak si ta Vaše sociální bublinka přes veškerou svou aroganci a ignoraci názoru národa můžete dělat Euromejdany na Letné celé dekády úplně bezvýsledně.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here