Důchodci jako nejsilnější volební skupina

0
2554

Hostina pokračuje. Tzv. rouškovné bude stát Českou republiku přes 18 miliard. Jedná se o jednorázovou pomoc pro starobní, invalidní i pozůstalostní důchody/důchodce. Tato pomoc by měla přijít v prosinci a její výše byla schválena na 5000 Kč.

Je rouškovné předvolební tah?

Jak vyplývá z průzkumu Medianu, tak tuto finanční injekci podporují především voliči ANO, ČSSD a KSČM. Přesně tyto strany se snaží rouškovným mobilizovat voliče před nadcházejícími volbami.

Dle průzkumu STEM/MARK 56 % s rouškovným souhlasí. Příliš nepřekvapí, že se jedná nejčastěji o ženy, důchodce, ale také lidi bez maturity, s pozitivním postojem k vládě a voliče ANO, KSČM, ČSSD.

V České republice máme přibližně čtvrt milionu pouze starobních důchodců, což je obrovská skupina, které měsíc před volbami řeknete:

„Hele, podívej se, kdo se o tebe stará, kdo si myslí, že si zasloužíš více peněz.“

Na tyto voliče následně zapůsobí v prvé řadě ono uznání, že to teď měli sakra složité. Finance přijdou až v prosinci.

Je rouškovné koncepční?

Jediné možné PRO můžeme vidět v tom, že obdarovaná skupina nejspíše peníze brzy pustí zpět do ekonomiky a tím ji pomůže rozhýbat. Možná.

Proč ale podporovat v této době skupinu, která neměla výpadek příjmů? Podpora živnostníků či firem dávala smysl v tom, že stát jim znemožnil dále podnikat a zastavil jim příjem nutný k obživě. Pak je logické, že stát těmto subjektům kompenzuje nějakým způsobem ztrátu, kterou sám způsobil.

Léčbou koronaviru jsme si sami vytvořili ekonomickou krizi. Lék se stal horším než nemoc.

Současná vláda zvolila strategii vysoké míry přerozdělování. Ubírání daňové zátěže dává smysl, ale vymýšlet desítky záchranných programů ze dne na den, které jsou extrémně nákladné? To si musí asi posoudit každý sám.

Zakončit to lze slovy Jany Maláčové:

„Strašně mě unavuje otázka, jestli si můžeme rouškovné dovolit a kde na to vezmeme. To je podle mě taková hloupá, plytká diskuse, kde na to vezmeme.“

Pokud se oslím můstkem vrátíme k politické rovině tohoto předvolebního dárku, tak nyní bude zajímavé sledovat, kdo sklidí ony obdarované voliče. Jestli se to podaří ČSSD a nebo si je stáhne pod křídla Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

Předchozí článekAktuální volební preference srpen 2020 | České volby
Další článekJak správně volit v krajských volbách? [2. a 3. října]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here