Jak správně volit v krajských volbách? [2. a 3. října]

0
1864
Krajské volby hlasování
Krajské volby hlasování

Krajské volby respektive volby do krajských zastupitelstev se konají každé čtyři roky. Termín krajských voleb připadl v roce 2020 na pátek a sobotu 2. a 3. října. Krajské volby jsou také propojeny s volbami do Senátu České republiky ve třetině volebních obvodů.

Jak správně volit v krajských volbách?

Krajské volby probíhají ve 13 oddělených volebních obvodech, které kopírují rozdělení do krajských celků. Zajímavostí je, že volby zastupitelstva Prahy se konají společně s komunálními volbami tzn. v Praze v tomto termínu půjdou k volbám pouze voliči, kterých se týkají volby senátní.

⏱️ Kdy se konají krajské volby 2020?

V pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 8:00 do 14:00.

🗺️ Kolik je v krajských volbách volebních obvodů?

13 volebních obvodů kopírujících kraje.

🗳️ Kde získám volební lístky?

Volební lístky by měl každý dostat do schránky na adresu svého trvalého bydliště. Dále je možné si volební lístky vyžádat přímo ve volební místnosti.

💌 Jak hlasovat v krajských volbách?

Aby byl hlas platný, tak je třeba vložit právě jeden vybraný volební lístek do obálky, kterou ve volební místnosti obdržíte. Pokud vložíte více hlasovacích lístků, tak je Váš hlas neplatný. Vybraný volební lístek si můžete připravit z domova nebo ho získat ve volební místnosti.

4️⃣ Jak správně využít preferenční hlasování?

Každý volič má 4 preferenční hlasy, které může udělit vybraným kandidátům v rámci jedné strany. Technicky by měl volič zakroužkovat vybrané kandidáty (nikoliv přeškrtnout nebo podtrhnout). Pokud vybraného kandidáta zakroužkujete, tak ho tím upřednostňujete před ostatními z dané strany.

Jak se krajské volby vyhodnocují?

Kompletní výsledky hlasování se v těchto volbách dozvíme ve večerních hodinách druhého dne hlasování, 3. října.

Mandáty si rozdělí kandidující politické subjekty, které překonaly 5% volební klauzuli (stejná jako ve volbách do Poslanecké sněmovny). Přepočítávání z hlasů na mandáty probíhá také stejně jako ve volbách do Poslanecké sněmovny nebo v komunálních volbách za pomoci d’Hondtovy metody.

Přednostně vždy dostane mandát kandidát či kandidáti, kteří v rámci strany obdrželi 5 % preferenčních hlasů. V krajský volbách vkládáte do obálky vždy pouze jeden volební lístek dané strany. Nelze tedy využívat například techniku panašování, kdy si můžete vybírat kandidáty napříč volebním spektrem.

Předchozí článekDůchodci jako nejsilnější volební skupina
Další článekJaké jsou volební preference 🗳️ Kantar před krajskými volbami?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here