Jaké jsou volební preference 🗳️ Kantar před krajskými volbami?

0
10157
Volební preference Kantar září 2020 - krajské volby
Volební preference Kantar září 2020 - krajské volby

Necelých čtrnáct dní před senátními a krajskými volbami vydal Kantar svůj průzkum volebních preferencí do Poslanecké sněmovny. I když tento průzkum není ke krajským volbám, tak nám může napovědět, v jaké jsou formě dané subjekty na celostátní úrovni.

🗳️ Víte, jak volit v krajských volbách?

Obsah článku

Volební preference ANO 2011

Hnutí ANO se stále drží s přehledem na prvním místě v průzkumech volebních preferencí. Od posledního průzkumu Kantar ovšem ANO ztratilo 4,5 %. Možnou příčinou může být nesouhlas s kroky, které hnutí činí v současné krizi. Některým příznivcům se zase nemusí líbit obrovské zadlužení, ke kterému Českou republiku současná vláda vede.

Hnutí ANO mohlo také v posledních měsících ztratit některé levicově zaměřené voliče, kteří se přiklonili k ČSSD, jenž se v současné krizi orientuje stále více doleva, aby se tak mohla odlišit od hnutí ANO.

21. září ráno odstupuje ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch, který si nezískal širší důvěru, což se také mohlo odrazit do průzkumů preferencí.

➡️ Srpnový volební model České volby

Forma Pirátů a ODS

Česká pirátská strana s 19,5 % je na tom lépe než v letních měsících. Oproti předchozím volbám si Piráti výrazně polepšili v průzkumech Kantar CZ, jenž této straně přejí. ODS s 15 % má o 2 % více než v červnovém průzkumu preferencí od téže společnosti.

Obě strany se staly silnými značkami, které jistě v rámci krajů v nadcházejících krajských volbách uspějí.

SPD vs. Trikolóra

SPD zatím drží svůj elektorát, na který měl zálusk nově vzniklý politický subjekt Václava Klause mladšího, Trikolóra. Předpokládalo se, že obě strany budou oscilovat okolo 5% volební klauzule. Zatím se tak nestalo.

V průzkumu preferencí Kantar CZ v září 2020 má SPD 8 % hlasů a Trikolóra je až na samém chvostu s 2,5 % hlasů.

Efekt: Možná se zde promítá také efekt nové strany, která ještě nebyla ve volbách. Tyto strany jsou často v průzkumech podhodnoceny. Typickým příkladem z nedávné historie byly první volby hnutí ANO v roce 2013, kdy ANO získalo dvojnásobný počet hlasů oproti některým předvolebním průzkumům preferencí.

STAN s 6,5 %

STAN pod novým předsedou Vítem Rakušanem končí v průzkumech pravidelně nad 5 %. Starostové se ještě před rokem umisťovali společně s TOP 09 a KDU-ČSL na posledních třech místech průzkumů a často také pod 5 %.

Následující krajské volby jsou právě pro STAN dobrou příležitostí tyto lepší výsledky ještě více zúročit, jelikož STAN je právě na regionální a krajské úrovni velmi silný. Například v Libereckém kraji se o pozici hejtmana bude opět ucházet Martin Půta.

ČSSD a KSČM se přetahují o voliče

Ani jedna strana není se svými volebními preferencemi spokojena. ČSSD i komunisté jsou na dlouhodobých minimech v průzkumech volebních preferencí. ČSSD je na 5,5 % a od minulého měření si lehce o půl procenta polepšila. Komunisté mají ještě o procento méně a při současné voličské podpoře by se za rok do Poslanecké sněmovny poprvé v novodobé historii nedostali.

V ČSSD před nedávnem změnili barvu na rudou a také se začali soustředit na více levicové voliče, což může konec KSČM ještě uspíšit. ČSSD nyní míří otevřeně více doleva.

TOP 09 se snaží chytat nový dech po odchodu dvou hlavních zakladatelů a osobností strany – Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. V průzkumu Kantar CZ má TOP 09 5 % a je na tom tak lépe než KDU-ČSL. Lidovci získali zářijovém průzkumu pouze 4 % hlasů.

Krajské volby 2020

Do Poslanecké sněmovny by se tak dostalo 7 politických subjektů, ovšem na rozdíl od minulých měsíců by díky absenci KSČM a nižším preferencím ANO nebylo možné složit vládní většinu v současných barvách. Na druhou stranu je velmi obtížné si představit také jiné většinové složení vlády.

Současné volební preference Kantar CZ jsou pouze velmi mlhavým vodítkem pro nadcházející krajské volby, které se uskuteční v 13 samostatných volebních obvodech a bude zde kandidovat mnoho regionálních koalic sestavených speciálně pro tyto volby či regionálních seskupení.

Zajímavost: V krajských volbách je pro přepočet hlasů na mandáty používána d’Hondtova volební metoda i je zde 5% volební klauzule. Jedná se o stejný přepočet jako v České republice používáme pro volby do Poslanecké sněmovny.

Předchozí článekJak správně volit v krajských volbách? [2. a 3. října]
Další článekAktuální volební preference září 2020 | České volby

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here