Aktuální volební preference září 2020 | České volby

1
8400
Volební model české volby září 2020
Volební model České volby září 2020

Zářijový volební model od Českých voleb ukazuje klesající podporu hnutí ANO a naopak stoupající volební preference Pirátů v porovnání se srpnovým volebním modelem. 2. a 3. října se uskuteční krajské a senátní volby, které mohou také napovědět, jestli průzkumy volebních preferencí věrně odrážejí realitu.

Volební preference hnutí ANO

Volební preference hnutí ANO jsou v zářijovém volebním modelu na hodnotách, které ANO získalo před třemi lety ve volbách do Poslanecké sněmovny. Jedná se ovšem o pokles, který může být zapříčiněn vleklou koronavirovou krizí, opatřeními i přešlapy vlády.

Velmi těsně před krajskými volbami Andrej Babiš také vyměnil ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který nebyl příliš populární, za Romana Prymulu. I v tomto kroku můžeme vidět předvolební rozměr konání. Odstranit zřetelné důvody, které by mohly odradit od volby hnutí ANO a ukázat proaktivitu.

Volební preference Pirátů a STAN

Rok před volbami se rýsuje volební koalice, která bude hlavním vyzyvatelem hnutí ANO. České pirátské straně se daří velmi dobře a pozvolna stále posiluje. STAN si nedávno nechal dělat průzkum mezi svými členy i sympatizanty a vyšlo z něj, že Piráti jsou nejvíce žádaným partnerem. Navíc si také oba předsedové velmi dobře rozumějí. Rok před volbami do Poslanecké sněmovny si Piráti a hnutí STAN vyzkoušejí koaliční spolupráci v Olomouckém kraji.

Nyní by při hrubém sečtení tato koalice dosahovala podpory 23 %, což již není daleko od podpory hnutí ANO. S jistotou však můžeme říci, že by spolupráce s Piráty nějaké voliče STAN odradila (stejně tak naopak). Na druhou stranu by se mohli najít i tací voliči, kteří s těmito stranami tolik nesympatizují, ale současně jako hlavní zlo vidí hnutí ANO. Tito voliči by tak mohli volit tuto potenciálně silnou koalici = pro ně menší zlo.

Když bychom počítali se zářijovým průzkumem volebních preferencí od Kantar CZ, tak je rozdíl mezi hnutím ANO (27,5 %) a potencionální koalicí Pirátů a STAN (26 %) pouhé 1,5 %.

Pro STAN je tato koalice pragmatickou perspektivou to nejlepší řešení, jelikož koalice s TOP 09 by měla velký problém dosáhnout na potřebnou 10 % volební klauzuli pro koalice. STAN má šanci získat také výrazně více křesel pro své poslance, jelikož d’Hondtova metoda přepočtu je mnohem více štědrá pro velké strany a kolalice.

ODS a TOP 09

ODS za Piráty lehce pokulhává a i pro ODS by bylo dobré jít do voleb v koalici. Pokud půjdou Piráti se STAN, tak by ODS mohla sáhnout po TOP 09, ke které má ideově velmi blízko. Tato koalice by se tak mohla profilovat jako jediná pravicová volba na kandidátní listině.

Pro TOP 09 by kandidatura v této koalici byla také velmi bezpečnou variantou, jelikož se současnou formou 4,5 % nemá svou pozici v příští Poslanecké sněmovně vůbec jistou. Tato koalici by si hrubým součtem přišla na 18 % hlasů.

SPD a KSČM

Tyto dvě strany téměř jistě v žádné koalici do příštích voleb nenastoupí. SPD má v současnosti 6,2 % a KSČM pouze 5,9 %. Průzkum Kantar CZ dokonce ukazuje komunisty se současnou formou mimo Poslaneckou sněmovnu s 4,5 %.

Volební preference Kantar září 2020 - krajské volby
Volební preference Kantar září 2020 před krajskými volbami

Ostatní politické strany

ČSSD se drží se 7,3 % na stejném výsledku jako získala ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Uvidíme, jak se projeví do volebních preferencí strategie většího vymezení od hnutí ANO směrem doleva.

KDU-ČSL si drží své silné regiony, ovšem ve zbytku České republiky slábne. Koaliční potenciál u lidovců není tak velký jako u TOP 09 či STANu.

Trikolóra se díky popularitě zarývá stále více do paměti mnoha voličů. Současná forma ukazuje 4 %, což není od překonání volební klauzule až tak daleko. Václav Klaus mladší a jeho tým se budou ve své kampani soustředit především na současné příznivce ODS a SPD.

Předchozí článekJaké jsou volební preference 🗳️ Kantar před krajskými volbami?
Další článekVýsledky krajských a senátních voleb [2020]

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here