Aktuální volební preference srpen 2020 | České volby

0
20636
Aktuální volební preference srpen 2020 | České volby
Aktuální volební preference srpen 2020

Aktuální volební preference v agregovaném modelu od Českých voleb opět opanovalo hnutí ANO s 30,5 % hlasů. Dominantní výsledek se však oproti tři měsíce starému květnovému měření snížil o 2,4 %.

Piráti se dostali před ODS

Dlouhou dobu ODS v tomto volebním modelu držela druhou příčku před Českou pirátskou stranou, avšak tento měsíc se role vyměnily. Piráti mají 15,3 %, což je téměř přesně poloviční výsledek oproti hnutí ANO. ODS získala 13,3 %. V průzkumu společnosti Kantar CZ získali Piráti v červenci dokonce 18 %.

Z dlouhodobého hlediska můžeme říci, že si Piráti i ODS od minulých voleb polepšili. Nejbližším prověřením jejich kondice budou podzimní volby, kdy budou chtít Piráti více proniknout také do krajských zastupitelstev, kde zatím chybí. ODS i Piráti mají políčeno také na senátorské křesla, kdy se obě strany upínají síly především k městským volebním obvodům.

Sociální demokraté

Na čtvrtém místě jsou s pouhými 6 % sociální demokraté, kteří dnes odstartovali kampaň k nadcházejícím volbám. ČSSD se snaží výraznými změnami odrazit ode dna. Kampaň do krajských voleb se bude částečně opírat o jeden styčný bod, čímž je Jan Hamáček a jeho angažmá v koronavirové krizi. ČSSD před volbami také upravila logo a hlavně změnila dlouholetou oranžovou na rudě červenou.

ČSSD předvolební kampaň
ČSSD předvolební kampaň

ČSSD má na volby vyhrazeno přes 20 milionů korun a deklaruje především zaměření na zaměstnance a pracující přes 50. Pravým cílem sociálních demokratů budou ovšem voliči hnutí ANO, které v minulých letech vysálo bohatý elektorát této strany.

ČSSD měla v minulém volebním období dokonce 11 hejtmanů. Dle volebních průzkumů by nyní pro ČSSD bylo úspěchem získat 2-3 hejtmany.

STAN získal ve volebním modelu 5,9 % a až za ním jsou komunisté s 5,5 %. Lidovci a SPD mají shodně po 5 % hlasů. SPD je již dlouhodobě konfrontována Trikolórou, pro kterou budou krajské volby prvním ostrým testem a porovnáním s realitou. Pro Trikolóru to budou první volby, které mohou hodně napovědět, jaká je současná forma a jaké má strana vyhlídky do voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

TOP 09 získala pouze 4,6 % a například v nedávném průzkumu CVVM pouze 3,5 % hlasů, Nutno říci, že průzkumy CVVM dlouhodobě TOP 09 nepřejí a naopak nadhodnocují formu ČSSD. Pro TOP 09 budou příští volby velkým testem, jelikož již nyní oznámil Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg, že nehodlají v příštích volbách kandidovat. Zatímco Karel Schwarzenberg byl jasným magnetem pro voliče, tak Miroslav Kalousek vzbuzoval mnohem rozporuplnější reakce a názory.

Předchozí článekTypy hazardních her v českých online kasinech
Další článekDůchodci jako nejsilnější volební skupina

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here