Aktuální volební preference listopad 2020 | České volby

0
15328
Volební preference České volby listopad 2020
Volební preference České volby listopad 2020

Druhá vlna koronaviru vnesla naplno do první linie české politiky Romana Prymulu, který se po skandálu opět zasunul do linie druhé. Vláda a vládní strany jsou pod tlakem a dělají drobné chyby, což se podepisuje také na aktuálních volebních preferencích. Stále více se pozornost veřejnosti obrací k extrémně deficitnímu státnímu rozpočtu, kdy se vláda snaží štědře kobercově sanovat vzniklé ztráty různých skupin, ovšem bez známky možných úspor.

Zajímavým bodem je také mimořádný bonus pro důchodce, kteří si v tomto rekordně ztrátovém roce přijdou na více peněz než v roce běžném.

Volební preference listopad

ANO ztrácí voliče, ovšem není to tak dramatické, jak by si asi opozice přála. ANO v modelu volebních preferencí od Českých voleb dosahuje 28,3 % a je stále jasně na prvním místě (v minulém průzkumu Kantar CZ ANO získalo pouze 24,5 %). Jako populistickou můžeme brát současnou strategii, která v době krize značně přidává na výdajové straně a navíc ještě nyní ubírá na příjmové straně v podobě zrušení superhrubé mzdy a snížení daní.

Na druhém místě se již dlouhodobě profilují Piráti (nyní se 17,5 %), kteří nyní vypadají jako nejreálnější alternativa, za kterou by se mohla zformovat budoucí koalice po volbách v roce 2021. Dle volebního průzkumu Kantar CZ mají Piráti přes 20 % a společně s hnutím STAN, kde probíhají námluvy, by tato možná koalice měla vyšší podporu než hnutí ANO. V tomto volebním modelu má potenciální koalice 26,2 % (Piráti 17,5 % a STAN 8,7 %).

ODS je s 13,5 % hlasů na třetím místě. V průzkumu Kantar CZ se ODS posunula dokonce na čtvrté místo za STAN, což může naznačovat, že se STAN i Pirátům na svůj program daří přilákat středo-pravicové voliče.

Volební preference menších subjektů

SPD i KSČM se zatím drží v bezpečné zóně, i když KSČM má nyní pouze 5,8 % hlasů a především krajské volby ukázaly, že podpora komunistů stále klesá. Nyní se snaží KSČM výrazněji profilovat a například nahlas podporuje snížení rozpočtu na zbrojení, což je téma, které se u většiny společnosti setkává s kladným přijetím. Na druhé straně KSČM je natolik stigmatizovanou stranou, že její volební potenciál oslovit nové voliče je opravdu nízký.

ČSSD i TOP 09 mají shodně volební preference na 5 %. To znamená přesně na úrovni volební klauzule. Je jasné, že pro obě strany budou příští volby především opětovném probojování do Poslanecké sněmovny.

KDU-ČSL se 4,7 % a Trikolóra s 3,2 % zůstávají pod volební klauzulí. V současnosti by se do Poslanecké sněmovny dostalo 6-8 politických stran. Tuto situaci může zamíchat vznik volebních koalic, o kterých se již nějaký ten měsíc vyjednává.

Přečtěte si také o podnikatelském prostředí.

Předchozí článekJak mohou výsledky komunálních voleb ovlivnit podnikatelské prostředí?
Další článekBarometr spoření v roce 2020: Jaký je nejoblíbenější spořicí produkt?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here