5 nejlepších knih o politice

0
1940
farma zvířat

S příchodem internetu mají lidé možnost pracovat, věnovat se svým koníčkům, najít si přátele a spřízněné duše, aniž by opustili zdi svého domova. Na internetu najdete spoustu materiálů pro vzdělávání a seberozvoj, budování úspěšné kariéry a odreagování od monotónní rutiny.

Abyste se zbavili nahromaděného stresu, měli byste zkusit hazardní hry. Začátečníci mohou získat casino bonus za registraci bez vkladu a vyzkoušet si zdarma jakoukoli hru, která je zajímá. Pokud se vám tato aktivita zalíbí, můžete začít hrát o skutečné peníze.

Čas si můžete krátit i jinak, například čtením knih. Svůj volný čas můžete využít k četbě literatury, která vám pomůže pochopit strukturu světa a blíže se seznámit se základy světové politiky. Měli bychom začít klasikou, která zůstala univerzální po stovky let.

1. Farma zvířat George Orwella

Legendární dílo, které již mnoho let patří k nejlepším publikacím o politice a světovém řádu. Cynickými, místy až krutými metaforami autor vyjadřuje zvláštnosti struktury společnosti.

V příběhu se několik zvířat žijících na farmě rozhodne zbavit se útlaku lidí a vybudovat si vlastní společnost. Vyženou zavilého alkoholického majitele a vybudují si vlastní malý stát.

Zvířata se radují z úspěchu revoluce, plánují vybudovat socialistickou idylu, romantizují svou budoucnost a sní o absolutní rovnosti. V průběhu vyprávění však každý ukáže svou pravou tvář: postupně se do hry dostávají osobní zájmy a sobectví.

Sny o rovnosti a vzájemné pomoci se mění v touhu po moci a manipulaci se slabšími. Idealistický svět se mění v diktaturu a totalitu.

2. Robert Penn Warren: „Všichni královi muži“

Román, jehož stránky jsou prodchnuty cynismem a ironií, která místy přesahuje lidské chápání.

Děj se soustředí na mladého politika Willieho Starka, pochybného a podlého muže, který se snaží za každou cenu dostat na vrchol moci. Jeho kampaň na lidi nijak zvlášť nezapůsobí, a tak se uchyluje k jiným metodám, jak dosáhnout svého. Nevyhýbá se podplácení, vydírání, úsměvům a úsměvům na adresu vysoce postavených osob a otevřeně pohrdá těmi, kteří jsou pod jeho postavením.

Willie si neuvědomuje, že není jediný, kdo tuto hru hraje, a že lidé, kteří mají významná křesla v parlamentu, ho už dávno přehráli.

Román vychází ze skutečné události a popisuje příběh louisianského guvernéra Hugha Longa, jehož jméno se stalo pojmem pro darebáky a lháře.

Příběh si vysloužil pět titulů a nejlepší film získal tři Oscary.

3. Dům z karet Michaela Dobbse

Málokdo ví, že legendární televizní seriál je pouze adaptací existujícího literárního díla.

Příběh se soustředí na konfrontaci mezi mladým novinářem a koordinátorem vládnoucí strany v britském parlamentu. Tento ambiciózní politik, který se neštítí špinavých metod, se chce stát premiérem země. Vytváří síť machinací, pomalu, ale jistě stoupá po kariérním žebříčku a obratně zahlazuje stopy.

Mladý a nadějný novinář však náhodou najde nezvratné důkazy o politikových zločinech a začne po něm pátrat, přičemž sbírá další a další argumenty. Dokáže však rozbít síť lží, kterou koordinátor spřádá už léta?

4. Niccolo Machiavelli: Vladař

Pojednání florentského myslitele, které poprvé vyšlo v roce 1532 a je stále stejně aktuální, populární a vtipné. Machiavelli byl veřejně známou osobností a po celý svůj život psal svá díla, která odrážela strukturu tehdejší společnosti se všemi jejími neřestmi a ctnostmi.

Již tehdy byla kniha považována za příliš skandální a vyšla až pět let po filozofově smrti. Kniha vyjadřuje myšlenku světského státu oproštěného od církevní morálky, v němž jsou podporovány všechny metody dosažení moci, včetně násilí, lsti a zrady.

Stále existuje termín „machivevallismus“, který označuje styl politické činnosti, který nebere ohled na všechny morální normy.

5. Brian Mooney Vůdci, kteří změnili svět

Encyklopedie více než 100 významných panovníků pro dějiny lidstva. Snadným a poutavým jazykem autor seznamuje čtenáře s významnými osobnostmi z celého světa, které žily v různých dobách a měly zcela odlišný pohled na svět.

Altruisté, egoisté, lháři i idealisté – ti všichni stáli za svými ideály a díky tomu dokázali nesmírně ovlivnit moderní společnost. Některé z nich se staly novodobými modlami, zatímco jiné se staly strašnými příklady nelidskosti a zkaženosti.

Čtení knih je nejen koníčkem a zábavou, ale také způsobem, jak si rozšířit obzory a dozvědět se více o světových dějinách. Čtením politické literatury lze lépe pochopit strukturu moderního světa a důvody, proč se události opakují.

Předchozí článekPostoj české vlády k hazardnímu průmyslu
Další článekPoslanec Lubomír Volný a jeho cesta k volbám 2021

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here