Dominik Feri a jeho odstoupení

0
1608
politici na Instagramu Dominik Feri

Byl oblíbeným poslancem mladé generace. Nadějná a slibná kariéra se mu sesypala jako domeček z karet během jediného týdne. Byla rezignace na post poslance nutnost? Má Dominik Feri zničenou kariéru a z čeho byl vlastně obviněn? Pojďme si shrnout, co za celou situací stojí a pokusit se nezávisle zhodnotit, jaký by celá tato situace mohla mít dopad.

Co se tedy stalo a z čeho byl Dominik Feri obviněn?

Deník N a Alarm začali shromažďovat informace od dívek, které sdělily, že je Dominik Feri donutil k pohlavnímu styku aniž by ony s ním souhlasily. Po sms zprávách je měl zesměšňovat a vyžadovat po nich nahé fotky. Silným argumentem je fakt, že dívky se navzájem neznají a tak je pravděpodobně vyloučené, že by se jednalo o politickou kampaň před volbami, jak jsme mohli slyšet od některých politiků, kteří se Feriho snaží bránit.

Bylo složení mandátu nutností?

Po zveřejnění výpovědí několika dívek Dominik Feri umístil na svém Instragramu dvě fotografie, ke kterým napsal prohlášení, že je možné jeho nevhodné chování k ženám, ale pouze v minulosti a ne v takovém rozsahu, v jakém dívky uvedly. Napsal, že

Není pro mě většího pocitu potupy a osobního selhání než se ohlédnout zpět na situace, kdy jsem se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky.

Důrazně však odmítá, že byl došlo k opravdu útočnému sexuálnímu násilí vůči dívkám, které ho obvinily.

V dalším příspěvku sdělil svým sledujícím, že rezignuje na mandát poslance a že v říjnových volbách kandidovat nebude. Bylo to však ale opravdu nutné a nepotvrdil tedy spíše, že výše popsané činy skutečně udělal? Objektivně můžeme zhodnotit, že jakmile v politice čelíte takovému obvinění, ať už jsou pravdivá či ne. Jediná varianta jak odejít alespoň částečně se ctí, je právě toto.

Tisíce zklamaných dětí a teenagerů

Feri byl a prozatím ještě je hvězdou na českém Instragramu. V jednu chvíli byl dokonce aktivní i na sociální síti TikTok, kde oslovoval mladou generaci. Díky němu se o politiku, byť okrajově, začalo zajímat mnoho teenagerů. Tuto skutečnost mu nikdo nemůže upřít. Většina z jeho fanoušku tomu nechce věřit a doufá, že obvinění jsou falešná.

Vyjádření vrcholných představitelů politiky

Dalším skandálem celé kauzy jsou vyjádření vrcholných politiků jako například bývalého předsedy strany TOP 09 Karla Schwarzenberga, který ve snaze Dominika podpořit řekl, že je přeci normální, že 25 letý kluk se snaží dostat holku do postele. Bohužel tímto vyjádřením pobouřil širokou veřejnost a několik lidí se nechalo slyšet, že uvažují o vystoupení ze strany.

Nejen na sociálních sítích se ale díky tomu rozvířila debata o tom, jak je v České republice tato tématika vnímána. Mnohdy velmi jako přeceňovaná, čímž máme na mysli, že je bagatelizována. Celkově je toto téma v ČR poměrně tabu, oproti Americe, kde jsou vůči podobným jednáním či náznakům velmi citlivý a je k nim tak i přistupováno. Proti sebemenšímu náznaku sexuálního násilí je ihned zakročeno. Několik známých osobností se na svých sociálních sítích vyjádřilo odsuzujícím výčtem, že nechápou, jak je možné, že příspěvek Dominika Feriho má tolik „like“. Což vlastně znamená vyjádření podpory a souhlas s činy, ze kterých byl v Feri obviněn. Je třeba se ale na celou věc dívat střízlivýma očima a není nutné tvrdit, že každá druhá žena byla obětí sexuálního násilí.

Nikomu v současné chvíli nepřísluší hodnotit, zda k útokům skutečně došlo a v jaké míře to bylo. Faktem je, že se jedná o velmi citlivé téma, které se velmi těžko obhajuje, jak z jedné, tak druhé strany. Policie případ prošetří a Feri se nechal slyšet, že se bude bránit soudní cestou. Než se tedy celá situace vyřeší, může to trvat opravdu velmi dlouho a do té doby se pravděpodobně Feri do politiky nevrátí. Dominik Feri dříve prohlašoval, že se chystá vydat na jinou dráhu než politickou. Tato kauza celý přerod Dominika Feriho akcelerovala, ovšem jistě poškodí i jeho další působení.

Nezávislé zhodnocení celé situace

V každém případě, jakmile kdokoliv vyřkne tak silné obvinění, tak aniž víme, kde je pravda. Dominikovo odstoupení byl nejlepší možný krok. I kdyby se nakonec ukázalo, že si to dívky vymyslely, jakmile někdo proti politikovi vznese obvinění nepůsobí to dobrým dojmem na voliče.

Mohlo by to ovlivnit i výsledky průzkumů koalice SPOLU, za kterou měl Dominik Feri původně kandidovat. Podle volebního průzkumu z dubna je koalice SPOLU na třetím místně s vyrovnaným výsledkem. Vrcholný představitelé by měli jít občanům příkladem. Feri byl ikonou hlavně pro mladou generaci. Pokud pro něj situace dopadne nepříznivě, bude to mít obrovský dopad vnímání mnoha mladých lidí. V tomto případě bude alespoň složení mandátu působit charakterně.

Předchozí článekTOP 10 přešlapů vlády Andreje Babiše
Další článekPostoj české vlády k hazardnímu průmyslu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here