Aktuální volební preference duben 2021 | České volby

5
15063
Volební preference srpen 2023
Volební preference srpen 2023

Jak vypadá aktuální rozložení sil na politické scéně a jaké jsou volební preference stran a avizovaných koalic? V posledních měsících se toho stalo opravdu mnoho, tak si pojďme shrnout některé ze zásadních událostí a okomentovat si rozložení sil necelých půl roku před volbami do Poslanecké sněmovny 2021.

Piráti jsou favorité voleb

Po vytvoření volební koalice Pirátů a STAN se začalo profilovat seskupení, které má velmi reálnou naději na to porazit ANO a Andreje Babiše. Současná kondice hnutí ANO zaostává za předchozími volebními průzkumy o přibližně 10 % i více.

Piráti a STAN mají ve volebním modelu od Českých voleb 27,5 % a hnutí ANO pokulhává o 3 % s 24,5 % hlasů. Téměř všechny průzkumy preferencí v tomto roce ukázaly, že koalici Pirátů a STAN má nyní silnější pozici než ANO. Jedním z důvodů je určitě korona krize, v které by oslabila svoji pozici nejspíše každá vláda. Objektivně je třeba říci, že je to bezprecedentně složitá situace.

Na druhou stranu vláda podpořila úpadek své popularity u části veřejnosti ještě zmatečnými ekonomickými kroky. Tyto kroky samozřejmě směřovaly především k voličům hnutí ANO, aby si opět uvědomili, kdo že na ně nejvíce myslí. Jednoduše klasické kupování voličů a hlasů.

Již dnes je skoro jasné, že na Andreje Babiše a jeho druhou vládu nebudeme vzpomínat díky jeho kauzám, kterými nás média zásobovala, ale určitě si vzpomeneme na hmatatelný produkt v podobě neuvěřitelné sekery🪓 (rozuměj dluhu, deficitu) ve státním rozpočtu.

Výběr na pozice ministrů v České pirátské straně

Osvěžující změnou na české politické scéně je „výběrové řízení na ministry“ – jasný, transparentní a důkladný výběr ministrů za Piráty. Výběrové řízení je na místě a může veřejnosti ukázat, kdo je daným kandidátem strany do exekutivy.

Současná matematika ukazuje, že koalice Pirátů a STAN nejspíše vyhraje volby a Piráti tak budou nejsilnější stranou v koalici (účast hnutí ANO je značně nepravděpodobná). Směrem k veřejnosti tak dává smysl ukázat, kdo by tyto posty zastával.

Na druhou stranu lze očekávat, že výsadní pozici budou mít při těchto výběrových řízení současné tváře Pirátů, které byly v jejích začátcích a stranu budovaly.

Více o pirátských kandidátech na ministry ➡️

Volební preference SPOLU

Široká volební koalice ODS, lidovců a TOP 09 je až na třetím místě s 22 % hlasů. SPOLU bude nejspíše jediným pravicovým (pravicovějším) politickým subjektem s reálnou nadějí dostat se do exekutivy.

Lídrem SPOLU bude Petr Fiala. Velkou otázkou zůstává, jestli je dostatečně silným a charizmatickým lídrem. V porovnání s Andrejem Babišem nebo Ivanem Bartošem určitě pokulhává. Samozřejmě se najdou voliči, kterým bude Fialův styl imponovat, ale jen čas ukáže, jestli je Petr Fiala dostatečně silnou osobností, aby dokázal dovést koalici SPOLU k výsledku okolo 25 %. Nebo dokonce vyhrát volby, což je logický a deklarovaný cíl koalice.

SPD

SPD byla strana, jež mnoho odborníků před volbami do Evropského parlamentu odepisovala. SPD se však od tohoto propadu odrazila a nyní má slušné volební preference okolo 9,3 % hlasů. Je zde tedy velmi reálná šance, že volební výsledek zopakuje. Navíc se dá nyní očekávat, že si vezme ještě nějaké své voliče od Trikolóry, která bez lídra Václava Klause mladšího nebude mít šanci na přeskočení 5% volební klauzule.

Na příkladu SPD je vidět, že určitá témata nedokáží ostatní strany vůbec komunikovat a poprat se o voliče tíhnoucí k tomuto subjektu.

Levicové strany

U ČSSD je stále reálnější šance, že se již v příštích volbách neprobojuje do Poslanecké sněmovny. Straně chybí nové charismatické tváře schopné oslovit širší veřejnost. Dnes byl naopak odvolán Tomáš Petříček. Ten byl ze všech stran hodnocen spíše pozitivně, takže se ukazuje, že toto křídlo v ČSSD šanci nedostane.

Anketa o působení Tomáše Petříčka

Výsledky v průzkumech se mírně zlepšily u KSČM s 4,7 % hlasů. Stara bude muset určitě oslovit také nové voliče, což nebude rozhodně nic snadného. Varianta, kdy KSČM i ČSSD ztroskotají pod 5% hranicí, je reálnou. Bude zajímavé sledovat, jaké strategie tyto strany zvolí pro záchranu v Poslanecké sněmovně.

Hluboko pod hranicí 5 % je již zmiňovaná Trikolóra a Přísaha. Další hnutí (spolek) s vysokými ambicemi Lidé PRO již ukončilo své snahy a volebního klání se vůbec nezúčastní. Drtivá většina darů již byla utracena, jak je možné vidět na transparentním účtu hnutí.

Předchozí článekKoronavirus jako příležitost pro opozici?
Další článekCo je koaliční smlouva a jaké máme příklady?

5 KOMENTÁŘE

  1. Trikolora, Svobodní a Soukromnici budou mít společnou kandidátku. Už jenom ten fakt, že ve volebních preferencích toto ignorujete nepřidává na věrohodnosti tohoto článku. Svobodní jsou dlouhodobě ignorovaná strana, i když se v průzkumech pořád častěji objevuje.

  2. Díky za komentář. V příštím volebním modelu již bude tato koalice, ale nyní ještě nebyla všechna data k tomu, zanést do dubnového modelu koaliční volební preference.

  3. To zase psal antibabišovský trouba. Opobločí demožumpa vykrádá úspěchy této vláfy, když nrustále háže situaci s korona klacky pod nohy. Spongebob na pražském magi je zářným příkladem.
    Nebýt vlády, tak stát krachuje a umírají drsetitisíce.
    Dle statistických a ekonomickych ukazatelů jsme ve vinikající formě. A jen díky vládě!
    Nezanikly desetitisíce míst, nekrachly stovky firem, hdp se nepropadlo o polovinu. A tydýtek bude znevažovat dotace a státní podporu. Babiš se na to měl vykašlat a nedat nikomu nic, když mu to tak moc vyčítají. Měli krachnout všichni, to by bylo kepší, a klidně mělo vychcípat třeba 100000 lidí, však jsou staří nepotřební, že!
    Levičácká euklika to bude hrůza (euro, eu, migranti, zelené nesmysly, bonzáctví… )a pravičáci už dokázali, že krásně tento stát rozebrali.

    • Naštěstí ta bezpáteřní svině Babiš už půjde na podzim od válu a v nejideálnější variantě v budoucnu i do tepláků… ty tlusťochu… 😀

  4. PANE BOŽE CO JE TO ZA LIDI, KTEŘÍ UŽ UMÍ JEN TAKTO NADÁVAT TOMU,KDO MÁ JINÉ PŘESVĚDČENÍ NEŽ PISATEL.A TAKOVÍ LIDÉ BY NÁM MĚLI VLÁDNOUT.RÁDA BYCH VĚDĚLA PROČ PISATEL MÁ V SOBĚ TAK HROZNOU NENÁVIST, KTERÁ JE PODLE MNE AŽ NEBEZPEČNÁ, PPOTOŽE ZA CHVÍLI TO NEMUSÍ BÝT JEN PAN BABIŠ.
    POKUD SE TÝKÁ VOLEB,TAK PODLE MNE JE VÍTĚZEM ANO, PROTOŽE HRAJE POCTIVOU HRU S NIKÝM SE NESPOJILO A PŘESTO VEDE.KDE BY BYLI PIRÁTI A FIALA,KDYBY NEUDĚLALII KOALICE PŘED VOLBAMA,.PANE RYCHETSKÝ,TO JE NĚJAKÝ NOVÝ PŘEDPIS, VŽDYT KOALCE BYLY POVOLENÉ AŽ PO VOLBÁCH.TO JJE VIDĚT O CO JIM JDE,NEJE MI O BLAHO NÁRODA,ALE VYHRÁT NAD ANO. JE MI PŘESNĚ TAK JAK JE ŘEČENO V ČERNÝCH BARONECH „“CHCE SE MI ZVRACET“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here