TOP 10 přešlapů vlády Andreje Babiše

0
2203
babišova vláda

Před více jak rokem na sebe strhnul pozornost vir, který je označován jako COVID-19. Nejen tedy v České republice, ale i ve světě. S tím je spojeno i opakující se vyhlašování nouzového stavu, který umožnuje vládě mít poměrně volnou ruku. V případě zmiňovaného nouzového stavu, který bez pochyby nastal, vláda uzavřela všechny restaurační a zábavní podniky, obchody s oblečením a mnoho dalšího.

Otevřené zůstaly pouze lékárny a obchody s potravinami. Lidé měli strach z neznámého viru a celé Česko ztichlo. Poté přišlo rozvolnění, které bohužel způsobilo ještě větší problémy, se kterými jsme začali bojovat na podzim a potýkáme se s nimi do dnes. Chaotické jednání vlády Andreje Babiše nemělo na celou situaci příliš dobrý vliv. Jaké jsou největší přešlapy vlády Andreje Babiše v době této krize?

Obsah článku

Nedostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky a nejen pro ně

Více jak dva měsíce poté, co vypukla pandemie v České republice, neměli zdravotníci dostatek ochranných pomůcek, které byly nezbytné pro výkon jejich povolání. Přesto vláda prezentovala na svých tiskových konferencích jiné informace. Stejná situace byla i v případě sociálních pracovníků, kdy se jednalo například o domovy seniorů.

V praxi to tedy např. v nemocnicích znamenalo, že pokud již někdo měl kompletní oblek a všechny ochranné pomůcky, zůstával v nich i 12 hodin, aby se těchto ochranných pomůcek co nejvíce využilo a neplýtvalo se s nimi. Optimální doba je cca 4 hodiny. Ani běžní občané neměli ochranné pomůcky jako jsou dezinfekce nebo roušky. Češi tak začali ve velkém šít ochranu dýchacích cest ze všeho možného, co bylo po ruce.

vláda fotka
zdroj: vlada.cz

Nákup předražených respirátorů z Číny

Málo kdo by si nevzpomněl na kauzu předražených respirátorů z Číny. Slavnostně jsme vítali letadlo, které přivezlo ochranné pomůcky, které nám tolik chyběli. Následně se po kontrole NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) ukázalo, že respirátory FFP3 byly nakupovány za částky od 60 do 422 Kč a respirátory FFP2 za cenu dokonce 777 Kč. Přitom lze takový respirátor pořídit za desítky korun.

Nefunkční rezervační systém k očkování

Ve chvíli, kdy byl spuštěn rezervační systém okamžitě přestal fungovat, v důsledku přetížení. Navíc vykazoval chyby při zadávání rodného čísla. Měl být nastaven tak, že v první řadě se budou moci registrovat nejstarší ročníky a dále bude mít registrace sestupnou tendenci až se dostane na ty nejmladší. Vývoj tohoto systému měl být uskutečněn do výše 2 mil. korun českých, což se také stalo. Mouchy se nakonec podařilo vychytat a v současnosti funguje systém téměř bez problému.

Nedodržování opatření u členů vlády

Málo kdo z nás si nepamatuje skandál, který rezonoval Českem, a to když plk. Prymula, tehdejší ministr zdravotnictví vyrazil do restaurace Rio na Vyšehradě. Bylo to navíc v době zákazu nočního vycházení, které sám požadoval u běžných občanů. Všechny restaurační zařízení byla v té době zavřena, což byl jeden z hlavních důvodu, proč se Češi cítili tak rozhořčeni. Bývalý ministr zdravotnictví následně odstoupil. V úřadu byl pouhý měsíc.

Chaotické vydávání vládních nařízení

Špatná informovanost občanů a chaotické vydávání vládních nařízení. Následné úpravy a změny již vydaných opatření jsou dalším důvodem, proč můžeme říci, že bylo hlavně ze začátku pro vládu nebo krizový štáb epidemii zvládat. Na obranu je ale třeba říci, že se jednalo o zcela bezprecedentní situaci, kterou nikdo z nás do té doby nezažil.

Podcenění sílící epidemie v létě loňského roku

Již v měsíci srpnu nabírala epidemie na síle, ale vláda v té chvíli nepodnikla žádné kroky k zamezení jejího šíření. Naopak v mnoha ohledech situaci ohledně COVID-19 zlehčovala. K razantnějším nařízením se rozhodla až s podzimem, kdy už bylo poměrně pozdě. Následně po 2 měsících a po krátkém poklesu začali opětovně otevírat restaurace, obchody v obchodních centrech. Kam se nahrnuli lidé kupovat dárky na Vánoce a další neštěstí bylo na světě. Zůstali nám po této krátké „otevíračce“ čísla, kdy trvalo týdny než se situace začala alespoň minimálně zlepšovat.

Chybějící vakcinace

Dalším přešlapem, který bychom zde mohli jmenovat souvisí s vakcinací českých občanů. Konkrétně se jedná o to, že v důsledku domluvy s Evropskou unií nemá Česko vyjednávat dodávky vakcín ve své režii. Jsme zahrnuti do větší skupiny Evropské unie, která má sice slovo většího hráče na trhu, ale v té chvíli, pokud musí brát v potaz všechny země proces se významně prodlouží. Dalším nedůsledným krokem je dovoz vakcín praktickým lékařům, kteří si mnohdy rozvoz mezi sebou museli zajišťovat sami, jelikož vláda tuto logistickou operaci příliš nepodchytila.

Zlehčování situace a nedůvěra občanů

V době, kdy v Česku končila první vlna jsme se mohli setkat s velkým zlehčování celé této situace, a to hlavně ze strany premiéra Andreje Babiše. Následné pozdě přicházející napravování škody, která přišla na podzim způsobila velkou nedůvěrů občanů. Nechuť dodržovat vládní nařízení, což velmi ovlivnilo náladu v celé společnosti.

Střídaní postu Ministerstva zdravotnictví

Za dobu pandemie COVID-19 máme již v pořadí 4. ministra zdravotnictví, to je poměrně slušné číslo za rok a půl. První ministr Adam Vojtěch nebyl příliš zběhlý v oboru a tak dělal, co mu řekli jeho poradci. Nástupcem byl nepříliš oblíbený Roman Prymula, který byl v úřadu pouze měsíc, a to díky kauze „večeře v restauraci na Vyšehradě“, o které jsme se již zmiňovali. Romana Prymulu vystřídal Jan Blatný, ten zdravotnictví velel ještě do nedávna.

Skončil z důvodu nedostatečné a špatné komunikace směrem k občanům. Poslední a zatím tedy současným ministrem zdravotnictví je Petr Arenberger, který ale také nemá zase tak čistý štít. Pronajal Fakultní nemocnici Královské Vinohradské budovu, kde byl sám ředitel. Vydělal tak bez mála 6 mil. Kč. Toto jednání můžeme označit jako střet zájmů.

Návrat dětí do škol

Další a v našem článku poslední věc, o které se zmíníme a je současné vládě vyčítána, se týká návratu dětí na základní školy a studentů na střední školy. Většinu roku byly děti doma. Výuka probíhala distanční formou. Dětem chyběla nejen dostatečná soustředěnost, ale hlavně sociální kontakt s vrstevníky. Hlavně menší děti mohly trpět depresemi. V České republice byla doba distanční výuky tou nejdelší v Evropě.

Vnímáte tuto krizi a jednání vlády jako nezodpovědné? Nebo si myslíte, že se jedná o natolik bezprecedentní situaci, že by bylo obtížné řídit stát i pro opozici? Co vnímáte jako největší přešlap za tuto dobu?

Předchozí článekPravomoci prezidenta přehledně a jejich zneužití
Další článekDominik Feri a jeho odstoupení

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here