Kdo vyhraje volby? Aktuální volební preference září 2021 | České volby

0
8466
Volební model preferencí 2021 září

Blížíme se do cílové rovinky. Aktuální volební preference ukazují formu jednotlivých stran méně než měsíc před volbami. V pořadí nevidíme žádné změny, avšak koalice SPOLU ztrácí pouze 1 % na hnutí ANO. To je tento rok jednoznačně nejtěsnější rozdíl. Naopak koalice Pirátů a STAN se musí semknout a do závěrečné fáze vstoupit pro voliče více čitelněji.

Hlavní informace volebního modelu

✔️ ANO přes léto posílilo.

✔️ Piráti se stali hlavním (marketingovým) nepřítelem hnutí ANO.

✔️ SPOLU předběhlo koalici Pirátů a STAN.

✔️ SPD udrželo voliče před Volným blokem a Trikolórou.

✔️ ČSSD a KSČM dále vysává hnutí ANO.

Volební preference hnutí ANO

ANO v letních měsících dokáže mobilizovat své voliče a dokonce mírně navyšovat volební preference, které těsně před volbami činí 26 %, což je sice méně než byl před 4 roky volební výsledek, ale stále to může stačit na vítězství v říjnových volbách 2021.

Z volebních preferencí můžeme vyčíst, že ANO před volbami opět trochu odsává sociální demokracii i komunisty. Tyto strany jsou mnohem méně vidět v médiích a voliči spíše vidí Andreje Babiše. Jediný, kdo je vidět, je ministryně Jana Maláčová. Ta ovšem příliš nekomunikuje ke starým voličům sociální demokracie, ale spíše se svým vyjadřováním snaží oslovit levicovou část Pirátů. Dle současných zjištění bez většího úspěchu. Ovšem až říjnové volby ukáží, kde leží pravda.

ANO

  1. Nejvíce vidět v médiích a nejsilnější pozice.
  2. Silná mobilizace středo-levicového elektorátu nad 55 let.
  3. Silná pozice na venkově.

Vládní hnutí ANO bylo před volbami velmi štědré a nechtělo si rozházet své voliče, což se tento rok také významně podepíše na státním rozpočtu. Samozřejmě negativně.

Průzkum preferencí STEM

Velmi zajímavě dopadl také poslední volební průzkum STEM, kde ANO drtivě zvítězilo s 32,4 % hlasů. Pokud by volby dopadly takto, tak bude téměř nemožné sestavit vládu bez ANO. Ovšem i průzkum STEM potvrzuje, že se tradiční partner hnutí ANO, ČSSD, nedostane po volbách 2021 do Poslanecké sněmovny.

volební průzkum stem před volbami 2021

Kolice SPOLU

Za posledních půl roku se změnil vyzyvatel hnutí ANO. Andrej Babiš si jako nepřítele správně vybral Piráty, kteří skvěle posloužili pro jeho elektorát jako hrozba. Koalice SPOLU tak mohla jet střízlivou ale autentickou předvolební kampaň, kde nepůsobili nuceně.

Ve volebním modelu od Českých voleb má koalice SPOLU 25 %, což je jen o procento méně než hnutí ANO. Koalice SPOLU získala poslední měsíce voliče hlavně od koalice Pirátů a Starostů. Spíše pravicoví voliči se jednoduše zalekli různých výroků a návrhů hraničících s neomarxismem. Také různé předvolební kalkulačky ukazují, že Piráti jsou od středu doleva.

Piráti a STAN

Koalice Pirátů a STAN měla po prvních společných průzkumech jasnou ambici zvítězit ve volbách. Těsně před volbami to ovšem vypadá až na třetí místo, což bude po počátečním nadšení určitě trochu zklamání. Koalice Pirátů a Starostů může samozřejmě ještě zvládnout lépe závěr kampaně a vzít si některé voliče zpět.

V předvolebním modelu mají 21,7 % hlasů. Odkud mohou dále voliče čerpat?

  1. Koalice SPOLU
  2. ČSSD
  3. ANO

Jak ukázaly i předchozí volby a průzkumy, tak paradoxně je mnoho voličů, kteří se rozhodují mezi Piráty a ANO.

SPD

SPD je již etablovanou stranou s věrnými voliči a pevným voličským jádrem. To ukázalo již několikáté odtržení, tentokrát Volného bloku. Strana není postavená na jednom tématu, jak si většina lidí dříve myslela. Migrace pominula a Tomio Okamura dokáže vyzdvihovat další témata, na která jsou jeho voliči citlivý. V současné kampani se SPD vytasila s poměrně úspěšnými Českými jarmarky, kde lidé seženou kvalitní potraviny za přijatelné ceny. A na to lidé jednoduše slyší.

KSČM a ČSSD

Tradiční levicové strany nemají moc co nabídnout. V médiích je válcuje Andrej Babiš a veškeré dobré populistické nápady od těchto stran přebírá. Naopak špatné nápady těmto stranám nechává a tak především ČSSD již vypadá, že neví kudy dál. Tradiční konzervativní voliči jsou již dávno pryč a ČSSD zbyla nesourodá skupinka necelých 4 % voličů. O něco lépe jsou na tom komunisti, kteří mají stále tvrdé voličské jádro vzpomínající na staré dobré časy…

Přísaha

Přísaha po úvodním vzepětí již upadá. Politické uskupení, které si vytvořilo několik policistů, působí velice zvláštně. Současná 3 % hlasů nejspíše strana uloupí ANO na starou známou protikorupční rétoriku a důvěryhodně vypadající obličej Roberta Šlachty. Do Poslanecké sněmovny se ale s velkou pravděpodobností nedostane.

Předchozí článekDo knihkupectví míří kniha o životě Ivana Bartoše
Další článekBrožurka VZP s fotografií Andreje Babiše sklízí hromadnou kritiku

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here