Brožurka VZP s fotografií Andreje Babiše sklízí hromadnou kritiku

0
1142

Brožurka, kterou má rozeslat VZP s fotografií Andreje Babiše, budí stále větší rozepře mezi opozičními stranami i obyvateli České republiky. Publikace, která se má začít distribuovat zítra 16. 9. 2021 do poštovních i elektronických schránek občanů, má vystupovat jako informativní zdroj na podporu prevence rakoviny.

Kritiku na sebe vážně především z důvodu publikování fotografií premiéra Andreje Babiše a nynějšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Z tohoto podnětu se také stala brožura jedním z předmětů vyjednávání na středeční schůzi Poslanecké sněmovny, kde vystupovali především zástupci opozičních stran, kteří ostře kritizovali leták jako prostředek sloužící k zneužití politické propagace.

Premiér Andrej Babiš se proti oponentům prudce obrátil a popřel, že by prospekt byl použit k ovlivnění říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Při svém výstupu argumentoval tím, že on projekt vymyslel a odpracoval, proto nevidí důvod, proč by jeho postava nemohla být zveřejněná v publikaci VZP.

Negativní hodnocení zaznívalo především z úst pirátského poslance Jakuba Michálka. „Myslíte, že by nebylo možné udělat brožuru bez politické propagace? 50 procent obyvatel ještě namíchne, když uvidí vaši fotku, tak jim ještě stoupne hladina stresu. A kdo vám dává právo propagovat se za peníze českého zdravotnictví?“ dotazoval se Michálek ve své řeči.

milion chvilek
Vyjádření spolku Milionu chvilek

Podporu získal premiér u KSČM

Jediný poslanec za KSČM Vojtěch Filip, vyjádřil podporu premiérovému vystoupení. Uvedl, že informovanost občanů v oblasti prevence rakoviny je důležitá a neviděl za letákem propagaci politického hnutí ANO. Podle něj je debata o brožuře VZP zbytečná a důležitost přikládal k jiným bodům programu schůze Poslanecké sněmovny.

Zasáhne do neetického letáku VZP i soud?

Piráti chtějí jít ještě dál a celou věc nechat prošetřit soudem a zabránit tak distribuci brožury. Na kauzu ihned reagoval na svých sociálních sítích předseda strany Ivan Bartoš. „Všeobecná zdravotní pojišťovna rozešle propagační volební leták Andreje Babiše za 15 milionů z peněz pojištěnců, které mohly být použity na záchranu lidí s rakovinou. A to proti vůli správní rady. Takto zacházet s penězi lidí je za hranou myslitelného,“ kritizoval na svém účtu premiéra.

Premiér distribuci odloží

Po velkém emočním nesouhlasu opozičních stran i poslanců za hnutí ANO, dospěl premiér k rozhodnutí, že distribuci publikace k prevenci rakoviny pozastaví a akci přesune až do povolebního období. To, zda premiérovo vyjádření bylo opravdu pravdivé se dozvíme v následujících dnech.

Předchozí článekKdo vyhraje volby? Aktuální volební preference září 2021 | České volby
Další článekStudentské volby vyhrála koalice PirStan, hnutí ANO skončilo třetí

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here