Studentské volby vyhrála koalice PirStan, hnutí ANO skončilo třetí

0
2606
studentské volby 2021

Volby nanečisto si 20. – 21. září vyzkoušeli studenti středních škol po celé České republice. Studentské volby pořádalo sdružení Člověk v tísni a zapojilo se do nich 312 středních škol. U studentů zvítězily jednoznačně koalice, na prvním místě PirStan s 30,4 % hlasů a těsně za nimi s 29,4 % hlasů koalice SPOLU. Do Poslanecké sněmovny by se s 8,5 % dostalo hnutí ANO a strana Zelených s 7,1 %. Ostatní strany zůstaly pod hranicí 5 %, tudíž by se do Poslanecké sněmovny nedostaly.

Projekt studentských voleb se uskutečnil již po dvanácté a jeho cílem je podpora aktivního, zodpovědného a sebevědomého občanství budoucích prvovoličů. Zatímco v minulosti tento program nebyl příliš populární, nyní byl zájem studentů se jej účastnit mnohem vyšší, zřejmě za to mohla i situace okolo pandemie Covidu, která výrazně zasáhla také do školství. Možnost dobrovolně odevzdat svůj hlas měli všichni studenti starší 15 let ze škol, které se zapojily do projektu Studentské volby.

Studenti se podle průzkumů nejčastěji rozhodovali mezi koalicí PirStan a koalicí SPOLU. Hnutí ANO skončilo u studentů středních odborných učilišť na druhém místě, kdežto u gymnázií a odborných středních škol zůstalo daleko za zmíněnými koalicemi.

vysledky dle typu školy
Výsledky Studentských voleb dle typu školy, Zdroj: Člověk v tísni

Výsledky ukazují, že liberální strany mají u studentů velmi dobrou pozici. Bohužel často mladí voliči k volbám nechodí a nechávají tuto „povinnost“ na starších občanech. Z toho důvodu se stále v popření drží hnutí ANO, které je často považováno za volbu především u starších občanů 50 let, kteří se k volbám staví více zodpovědně a svůj hlas odevzdají.

Šestnáctiletý Matyáš z počernické školy vysvětlil, že svůj hlas dal koalici PirStan především kvůli Starostům, jejichž práce se mu zamlouvá nejvíce. „Líbí se mi, že se zaměřují specificky na decentralizaci státní moci, je důležité brát ohled na samosprávy,“ říká Matyáš. Dále specifikoval, že je pro něho důležitá dostupnost bydlení a řešení schodku státního rozpočtu.

Zanedlouho 8. – 9. října skutečně zjistíme, zda se i díky tomuto projektu dostaví více prvovoličů a mladých voličů k řádným volbám. Hlasování nanečisto je podle zakladatelů projektu dobrou motivací, jak zvýšit zájem o politické dění u mladých lidí a zvýšit tak i procentuální podíl na účasti ve volbách.

Přečtěte si také náš článek o volebních preferencích za měsíc září.

Předchozí článekBrožurka VZP s fotografií Andreje Babiše sklízí hromadnou kritiku
Další článekTOP 4: Nejlepší předvolební spoty

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here