Do knihkupectví míří kniha o životě Ivana Bartoše

2
1172
Ivan Bartoš

Už 30. srpna, vyjde první kniha pojednávající o životě lídra Pirátů Ivana Bartoše. Sám se s touto novinkou podělil na svém soukromém Facebookovém účtu, kde také informoval, kdo ho přiměl k vydání knihy.

Publikace nese titul Hurikán Ivan a obsahuje několik rozhovorů, které s předsedou Pirátské strany zhotovil básník a spisovatel Milan Ohnisko za Nakladatelství Druhé Město. Právě bez jeho iniciativy, kdy minulý rok oslovil Bartoše, zda by mohl sepsat knihu o jeho životě, by autobiografické dílo nevzniklo.

Je kniha součástí předvolební kampaně?

Objevily se také narážky na to, že Ivan Bartoš je již druhý politik, kterému těsně před volbami vychází kniha. Jako první přišel na trh titul Andreje Babiše s názvem Sdílejte, než to zakážou. To, že by Bartošova kniha byla součástí předvolební kampaně popřel jak sám předseda Pirátů, tak i ředitel Nakladatelství Druhé Město, Martin Reiner.

„S volbami jsme to nespojovali. Byl to třetí titul v jedné řadě po knize rozhovorů s hudebníkem Davidem Kollerem a novinářkou Danielou Drtinovou. Milan Ohnisko měl původně naplánovanou knihu s herečkou Libuší Šafránkovou, což bohužel nedopadlo,“ řekl pro Právo Reiner.

hurikan ivan
Titulní obálka knihy Hurikán Ivan. Zdroj: Facebook Ivana Bartoše

Ivan Bartoš uvedl, že kniha nepojednává ani tak o politice, jako soukromém životě. Mapuje předsedovo dětství a dospívání, především také jeho studium v USA, které často zmiňuje v médiích a velmi rád na něj vzpomíná. Kniha neopomíná ani období Bartošova hraní na harmoniku po hospodách a věnuje se i osudovému setkání s jeho současnou manželkou Lydií, se kterou má malého syna Bertrama.

V publikaci najdeme i Bartošovy negativní reakce na premiérovu knihu Sdílejte, než to zakážou, kde Babiš popisuje Piráty, jako své úhlavní nepřátele a přisuzuje jim roli vítačů migrantů.

Osobitost knize dodává i to, že spisovatel Milan Ohnisko vyzpovídal nejen Ivana Bartoše, ale do rozhovorů zapojil i jeho partnerku Lýdii a její dceru z předchozího vztahu Amélii.

Ivan Bartoš se zřekl finančního výdělku

Jelikož dílo nijak nesouvisí s říjnovými volbami, tak se náklady na něj nebudou započítávat do rozpočtu předvolebních kampaní, který pro každou stranu činní maximální limit devadesáti milionů korun. Celý finanční výtěžek, který vznikne z prodeje knihy, půjde na Nadaci pro výzkum rakoviny.

Kniha se dá zakoupit již nyní v předprodeji ve vybraných knihkupectvích. V běžné dostupnosti by měla být od 30. srpna a to jak v papírové, tak elektronické podobě.

Přečtěte si také náš článek o srpnových preferencích jednotlivých stran do Poslanecké sněmovny.



Předchozí článekNanukové kampaně jako symbol parlamentních voleb 2021
Další článekKdo vyhraje volby? Aktuální volební preference září 2021 | České volby

2 KOMENTÁŘE

  1. […] Ivan Bartoš na složení ministrů nehodlá nic měnit a na adresu svého nominovaného vyjádřil podporu komentářem, že právě Lipavský má k této funkci několikaleté zkušenosti a je vhodným kandidátem právě na pozici ministra zahraničí. Také uvedl, že nemá přesné informace o od Petra Fialy, že by panu prezidentovi vadil právě kandidát z jejich strany. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here